Kasım ayında yapılan erken genel seçim sonrasında en fazla oy alan partiler arasında yeni kabine görüşmeleri halen devam ediyor. Telegraaf gazetesinde yer alan bir haberde koalisyon görüşmelerine giren partiler de dahil olmak üzere Meclisin büyük çoğunluğunun sağlıkta alınan ‘Katkı payı’ (eigen risico) uygulamasının  kaldırılmasını istiyor.  Uygulamanın kalkması aylık prim miktarlarının da artacağı anlamını taşıyor. Ancak uygulamanın en erken 2026 da kalkabileceği de belirtiliyor.

SP ve PvdD partileri tarafından sunulan katkı payı uygulamasının kalkmasına yönelik tasarıda her dört kişiden birinin sırf bu uygulama nedeniyle doktora gitmekten kaçındığına vurgu yapılmıştı. Tasarı PvdA/GL ve Denk'in yanı sıra PVV, VVD, NSC ve BBB partilerinin de desteğini aldı.

Sunulan önergede mali olarak yaşanacak açığın nasıl finanse edileceği konusunda bir açıklama bulunmuyor.  Merkezi Planlama Bürosu (CPB) katkı payından elde edilen yıllık gelirin yaklaşık 3,6 milyar euro olarak tahmin ediyor. 

CPB ayrıca, katkı payının kaldırılması ile sağlık hizmetlerine yapılan başvuruların artacağını ve bunun da yaklaşık 2,1 milyar euro ek masraf anlamına geldiğini belirtiyor. Toplamda, sağlık için ayrılan bütçenin 6 milyar euroya mal olacağı tahmin ediliyor. 

Önergenin uygulanıp uygulanmayacağını zaman gösterecek, ancak Sosyal İşler Bakanlığı tarafından Kasım ayında gazeteye yapılan bir açıklamada, böyle bir olasılığın en erken 2026 yılında uygulanabileceği belirtildi.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Stevepb - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.