Binlerce kişiyi kara listeye alan, ailelerin hem maddi olarak büyük sıkıntılar yaşamasına hem de parçalanmasına neden olan Vergi Dairesi hakkında Temyiz mahkemesine başvuru yapan mağdurlar istedikleri sonucu alamadı. 

Çocuk bakım paraları konusunda vatandaşları mağdur eden Vergi Dairesi’nin ceza muafiyeti olduğunu belirten Den Haag’daki Temyiz Mahkemesi, ailelerin yaptığı kovuşturma başvurusunu kabul etmedi.

Çocuk bakım paralarında yaşanan skandalda yıllarca “sahtekar” olarak sisteme kaydedilen ve bunun neticesinde mağdur duruma düşen vatandaşlar geçen yıl, Vergi Dairesi hakkında cezai kovuşturma talebinde bulunarak Temyiz Mahkemesine başvurmuştu. 

Yapılan başvuruda davacılar Vergi Dairesi’nin yetkisini kötüye kullandığını ve sistematik ayrımcılık yaptığı hususunda yeterli kanıt olduğunu belirtiyordu.

Den Haag Temyiz mahkemesinde bugün görülen davada, Sadece ayrımcılık beyanına ilişkin olarak "makul bir şüpheden" söz edilebileceğini ancak bunun Temyiz Mahkemesinde değerlendirilmek üzere yeterli kanıt olmadığını ve ayrıca Vergi Dairesi’nin cezai muafiyetten yararlandığını belirtti.

Temyiz Mahkemesi kararında, her şeyden önce, ödenek meselesinin ebeveynlere ve çocuklarına çok fazla acı çektirdiğini ve yaşamları üzerindeki etkisinin önemli olduğunu belirtilirken, “bu uygulamanın sıkı düzenlemeler, yasaların katı bir şekilde yorumlanması ve insan unsurunun eksikliği” nedeniyle vatandaşlara benzeri görülmemiş bir adaletsizlik yapıldığı kaydedildi. 

Kararda kabine, Temsilciler Meclisi, Ulusal Ombudsman ve Hollanda Veri Koruma Kurumu tarafından Vergi Dairesi’nin uygunsuz ve yasa dışı hareket ettiğinin tespit edildiği ve sorumlu Devlet Sekreterinin de "kurumsal ırkçılık" yapıldığını beyan ettiği aktarıldı.

Temyiz Mahkemesi'nin görüşüne göre, Vergi Dairesi'nin (her halükarda kurumun 4 Kasım 2013 - 2019 döneminde kullandığı Dolandırıcılık Tespit Sistemi) mesleki ayrımcılık yapmaktan suçlu bulunduğuna dair “makul şüphe” bulunmasına rağmen, cezai muafiyet hakkının bulunduğu, bu nedenle kurum hakkında kovuşturma yapılamayacağına hükmetti.

Öte yandan 2016'dan önceki dönemde de vergi makamı tarafından mesleki ayrımcılık yapıldığı ancak bu dönemin kovuşturma için zamanaşımına uğradığı, bu nedenle ceza kovuşturmasına alınamayacağı belirtildi. 

Sonuç olarak Mahkeme bu nedenlerden ötürü “yetkiyi kötüye kullanma yoluyla zorlama ve karalayıcı suçlamalarla” ilgili olarak, bir kovuşturma için yeterli delil bulunmadığına hükmetti.

Ödenek skandalı
Kabinenin istifasına yol açan ödenek skandalında, ebeveynler yanlışlıkla çocuk bakımı ödeneği dolandırıcılığıyla suçlandı ve vergi makamları tarafından alınan ödeneğin hepsini geri ödemekle cezalandırıldı. Bu durum ailelerin çoğunu mali sıkıntıya soktu. Aileler büyük meblağları geri ödemek zorunda kaldı. 

2015 ile 2020 yılları arasında Vergi Dairesinin kullandığı sözde ‘Dolandırıcı Tespit’ uygulamasının mağduru olan ailelerdeki 1000'den fazla çocuk, haksız yere ailelerinden kopartıldı. Çocuklar Jeugdzorg aracılığıyla; 'bu ortamlarda yaşamaları mümkün olmadığı' gerekçesiyle, ailelerinin yanından alınarak bir koruyucu ailenin yanına veya bir kuruma yerleştirildi.
 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın