Hollanda’nın Rijnmond bölgesinde Erasmus MC uzmanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hastanede covid-19 tedavisi gören hastaların büyük çoğunluğu Long Covid (uzamış covid) şikayetleri ile yaşamak zorunda kalıyor. Katılımcıların  yüzde 92'si, hastanede tedavi gördükten bir yıl sonra hala daha bazı sağlık sorunları yaşamaya devam ettiğini belirtiyor.

Belirtilen şikayetler arasında ağrı, belli bir efordan sonra nefes darlığı, şiddetli yorgunluk ve hafıza ve konsantrasyon problemleri sıklıkla yer alıyor. Araştırmacılara göre elde edilen sonuçlar, uzun vadeli korona şikayetlerinin ölçeğini ve etkisini de gözler önüne seriyor.

“Hiç iyileşme yok”
Araştırma grubunun başkanı ve Erasmus MC hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Merel Hellemons, elde edilen sonuçlara yönelik yaptığı açıklamada, “Çarpıcı olan, şikayetlerde hemen hemen hiçbir iyileşme olmaması. Bunlar, yaşam kalitesi üzerinde çok fazla etkisi olan ve görünüşe göre mevcut tedavi yöntemine iyi yanıt vermeyen kalıcı şikayetler” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Araştırma, hastanede tedavi olan ve olmayan eski hastalar arasındaki büyük farklılıklar olduğunu da gösterdi. 

Bu ayın başlarında, Kuzey Hollanda'daki 13 bin kişi arasında yapılan başka bir araştırma, her sekiz katılımcıdan birinin korona bulaştıktan üç ila beş ay sonra farklı şikayetlerinin başladığını ortaya çıkarttı. 

Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü RIVM de Haziran ayında yaptığı bir açıklamada, hastaların yarısının enfeksiyondan üç ay sonra hala şikayetleri olduğu bilgisini paylaşmıştı.

Bir yıl sonra dahi şikayetler devam ediyor
Bugün yayınlanan ve tamamen hastanede tedavi gören eski hastalarla yapılan araştırmada elde edilen veriler şu şekilde: Hastanede yatarak tedavi gören katılımcıların yüzde 97’si taburcu olduktan üç ay sonra hala en az bir şikayeti olduğunu belirtiyor. Altı ay geçtikten sonra bu oran yüzde 95,5’e ve bir yıl sonra ise yüzde 92'ye iniyor.

Yoğun bakım ve normal koğuş arasında fark yok
Araştırmacılar, geçirdiği covid rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakımda veya normal koğuşta yatan hastalar arasında şikayet oranları açısından pek fark olmadığını belirtiyor.

Birçok eski hastanın neden hastalığın sonuçlarıyla hala daha mücadele etmek zorunda kaldığınınz tam olarak netleşmediğini belirten araştırmacılar bu nedenle uzun covid hakkında daha fazla inceleme yapılması gerektiğini savunuyor.

Rehabilitasyon çok önemli
Araştırma raporunda özellikle altının çizildiği nokta: Rehabilitasyon. Korona virüsün neden olduğu covid hastalığını atlatan kişilerin rehabilitasyon almalarının fiziksel olarak ve özellikle nekahat döneminde kas gücü ve kondisyonu açısından (hatta en şiddetli şikayetlerle hastanede tedavi görenlerin bile) iyileşmelerine yardımcı olduğu belirlendi. 

Çalışma grubunda ortaya çıkan bir başka önemli nokta, bu hastaların yorgunluk ve bilişsel problemlerinin beklenenden daha uzun süre devam ettiği oldu.

Hellemons Covid-19'un uzun vadeli etkilerinin hafife alındığını özellikle belirtirken, “Rehabilitasyon fiziksel düzeyde yardımcı oluyor, ancak diğer kalıcı şikayetler insanların artık günlük yaşamlarına devam edememelerini sağlıyor.” şeklinde açıklama yaptı.

Çalışmaya Temmuz 2020 ile Temmuz 2021 tarihleri arasında Rijnmond bölgesindeki bir hastaneye korona şikayetleri ile başvuran 650 hasta katıldı. Araştırmada Erasmus MC, Rijndam Rehabilitasyon ve bakım kurumu Laurens yer aldı.

Sonuçlar hakem kurulu tarafından gözden geçirildi ve bugün iki bilimsel dergi olan European Respiratory Journal Open Research ve Lancet Regional Health – Europe dergilerinde yayınlandı.

Foto: Zohre Nemati - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın