Tüketici koruma derneği Foodwatch Hollanda’da farklı süpermarketlerde satışı yapılan kuru üzümlerde Avrupa Birliği tarafından yasaklı olarak belirlenen pestisit içerdiğini açıkladı. 

Foodwatch tarafından yapılan açıklamada Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu NVWA’nın duruma el koyması gerektiği belirtildi.

Foodwatch, ürünlerde hangi pestisitlerin bulunduğunu belirlemek için NVWA'nın 2021'de kuru üzümlerden aldığı 34 örneğin sonuçlarını inceledi. Kuruma göre, on sekiz kuru üzüm örneğinde, AB'de yasaklanan toplam on beş farklı yasaklı pestisit bulunuyor. 

Kurum açıklamasında yasaklı pestisit içeren ürünlerin Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl ve Plus marketlerinde satıldığını duyurdu.

"NVWA Araştırma yapmalı"
Foodwatch'tan Anke Bakker'e göre bazı örnekler Fransa, Almanya, Danimarka ve Belçika’dan geliyor ancak, bu durum o ülkelerde aşırı pestisit kullanıldığı anlamına gelmeye bilir. Bu durumun ambalajlardan da kaynaklanabildiğini belirten Bakker, NVWA’nın bu konuda geniş bir araştırma yapması gerektiğini vurguladı. 

Organik kuru üzümlerde de çok daha az miktarda toksin kalıntılarının bulunduğunu belirten Bakker, bu ürünlerde paketleme veya etiketleme hatası bulunabileceğini de sözlerine ekledi. 

Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu NVWA konuya ilişkin daha sonra açıklama yapılacağını duyurdu.

Pestisit nedir?
Bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar, bazı organik bileşenler, dezenfektanlar gibi maddelere ve yöntemlere ''Pestisit'' ismi veriliyor.

Pestisitler; sebze ve meyvelerin doğada zarar görmeden yetişmesi ve yaşam alanlarımızın zararlı mikroorganizmalardan arınması gibi konularda fayda sağlamasının yanında kullanım yanlışlığına bağlı olarak insan sağlığı açısından da büyük bir tehdit oluşturabiliyor.

İnsanlık tarihinde çok uzun yıllardır kullanılan birçok Pestisit olsa da günümüzde en fazla kimyasal Pestisitler kullanılmakta.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.