Hollanda'da en çok göç alan ve turistlerin de sıklıkla ziyaret ettiği Amsterdam, Utrecht, Den Haag ve Rotterdam gibi şehirlerde konut sıkıntısı devam ediyor. 

Covid-19 salgını sonrası, konut kısıtlılığına karşı geniş çaplı protestoların yapıldığı Amsterdam'da, oda kiralama talebi hızla arttı. Şehirde bir oda kirası 800-900 euro seviyesinde.

İçişleri ve Kraliyet İlişkileri Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede 2022 itibarıyla 315 bin olan konut ihtiyacının gelecek yıllarda artacağı öngörülüyor.

Hükümet 2036'ya kadar 1 milyon 26 bin yeni konut yapmayı hedefliyor ancak önceki yıllarda yıllık 100 bin yeni konut hedeflerine ulaşamaması, konut piyasasındaki krizin artmasına neden olabilir.

Devletten sosyal konut kiralama sırası ortalama 7 yılda bir geliyor ve bu süre Landsmeer'de 22 yılı, Amsterdam'da yaklaşık 14 yılı bulabiliyor.

Amsterdam yönetimi, konut şirketleriyle birlikte hazırladığı geniş ölçekli bir planla sorunu kontrol altına almayı ve kooperatif konut yapımına daha fazla odaklanarak, kiraları yeniden düzenlemeyi ve aileler, gençler ve yaşlılar için daha fazla yaşam alanı oluşturmayı planlıyor.

Hollanda’da hükümet 2040'a kadar konut sıkıntısını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu amaçla, yeni konutların inşasına ek olarak, Airbnb gibi şirketlerin üçüncü şahıslara ev kiralamalarına ve dairelerini boş bırakan ev sahiplerine karşı daha sıkı önlemlerin alınması da düşünülüyor.

Son 10 yıl içinde Amsterdam nüfusunun 100 bin artmasıyla emlak fiyatları neredeyse iki katına çıkarken, 2030'a kadar sadece mülteciler ve evsizler için 10 bin ila 15 bin arasında konut açığı olacağı tahmin ediliyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş