Hollanda’nın en büyük dijital emlak acentelerinden biri olan Makelaarsland, yılın ilk çeyreğinde ortalama konut fiyatlarının düştüğünü, konut piyasasında son yıllarda yaşanan hararetli artışın durulduğunu ancak henüz piyasanın dengelenmediğini açıkladı. 

Makelaarsland’a göre konut pazarı biraz daha sağlıklı hale geldi ancak bu durum henüz konut fiyatları üzerinde gerçek bir baskı oluşturmadı. Bu durum da potansiyel konut alıcılarını daha çekingen hale getirdi.

Konut sitesi Funda verilerine göre bu yıl mayıs ayında bir konut için bilgi talep eden veya konutu görmek için başvuran potansiyel alıcı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 32 düştü. Bu bilgiyi teyit eden Makelaarsland direktörü Gijs van Wijgerden de, geçen yıl başvuru yapanların sayısının aylık ortalama 13 kişiyken, bu yıl 7’ye kadar düştüğünü belirtti.

Van Wijgerden RTL Haber sitesine yaptığı açıklamada, üst üste beş ay boyunca başvuru sayılarının düştüğünü belirtti ve tüketicilerin daha temkinli davrandığını, hatta bir konut için teklif verenlerin sayısının da azaldığını kaydetti. 

Makelaarsland verilerine göre, son aylarda ev başına verilen ortalama teklif sayısı 6'dan 4,6'ya düştü. Öte yandan teklif verenler arasında bir konut için istenen fiyatın üzerinde teklif vermeye istekli olan potansiyel alıcı sayısında da düşüş yaşanıyor. Başka bir değişle alıcılar satıcının istediği miktarın (Vraagprijs) üzerinde bir teklif sunmaktan kaçınıyor. 

Geçen yılın Haziran ayında, yaklaşık on kişiden dokuzu (yüzde 88,3) bir konut için istenilen miktarın üzerinde teklif sunmaya meyilliyken, bu sayı bu yıl yüzde 70,9’a geriledi.

Van Wijgerden'e göre konut piyasasının durgunluğun farklı nedenleri var. Ukrayna'daki savaş, enflasyondaki keskin artış ve artan enerji maliyetleri, potansiyel alıcılar arasında daha fazla belirsizlik yaratıyor. Bunun yanı sıra konut ipotek kredi faizinin de önemli bir etkisi var, çünkü faiz oranının yükselmesi  aylık maliyetlerin de artması anlamına gelmekte.

Hollanda Merkez Bankası (DNB) geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, konut ipotek kredi faizlerinin 2024 yılında 4’e yükseleceğini, buna bağlı olarak da ilk kez ev satın almak isteyenlerin daha fazla zorlanacağını duyurdu. DNB’ye göre, konut fiyatları 2023 yılında yüzde 3,7 ve 2024 yılında da yüzde 2,5 oranında artacak.

Foto: Towfiqu barbhuiya - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın