Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Hollanda Ekonomi Bakanı Mona Keijzer, bungalow evlerde sürekli ikameti yasal hale getiren bir taslak plan hazırladı. Plan, bu evlerde 10 yıl boyunca yasal olarak yaşanabilmesini öngörüyor. Bakan planını, belediyelere gönderdiği bir ön talimat belgesi ile duyurdu. Bu adımın, ülkedeki konut sıkıntısını hafifletmeye katkı sağlayabileceği düşünülüyor.

Şu anda tatil parklarındaki evlerde kalıcı ikamet yasak, ancak yaklaşık 60 bin kişi bu evlerde yaşıyor. Gerçek sayının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Hollanda’da yüz binlerce kişi yardım hakkını nasıl alacağını bilmiyor Hollanda’da yüz binlerce kişi yardım hakkını nasıl alacağını bilmiyor
  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Bakan Keijzer, geçtiğimiz Aralık ayında belediyelerden, bu evlerde yıl boyunca yaşayan insanlara karşı yasal işlem başlatmamalarını istemişti. Şimdi ise bu kişilere resmî ve geçici bir yasal statü verilmesini öneriyor.

Planın detayları neler?
Yasa, yalnızca 16 Mayıs 2024’ten önce tatil evlerinde yaşamaya başlayan ve bunu belgeyle kanıtlayabilen kişiler için geçerli olacak. Söz konusu evlerin asgari sağlık ve güvenlik koşullarını karşılaması gerekecek. 

Oteller, moteller ve pansiyonlar bu yasa kapsamına dahil edilmeyecek.

Uygulama süresi 10 yıl olacak. İlk 8 yıl sonunda düzenleme yeniden değerlendirilecek. Gerek görülmezse, belediyeler 10 yılın sonunda kendi kararlarını verebilecek.

Süreç nasıl ilerleyecek?
Plan şu anda kamunun görüşüne açılmış durumda. Bu süreçte 8 hafta boyunca vatandaşların görüşleri toplanacak. Ardından düzenlemelerle birlikte plan Temsilciler Meclisi (Tweede Kamer) ve Senato (Eerste Kamer) onayına sunulacak. Amaç, yasanın önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi.

Eleştiriler
Hollanda Belediyeler Birliği (VNG), plan hakkında yılın başında eleştiride bulundu. Koalisyon protokolünde (PVV, VVD, NSC ve BBB partileri arasında) yer alan bu önerinin, belediyelerin yerel durumu değerlendirme yetkisini sınırladığı görüşü dile getirildi.
©Sonhaber.eu