Hollanda Emlakçılar birliği NVM tarafından Perşembe günü açıklanan rakamlara göre geçtiğimiz yılın son çeyreğinde konut fiyatları 2021 yılında oranla yüzde 6,4 düşerek ortalama 407 bin euroya geriledi. NVM konut piyasasında alıcılar için biraz daha rahatlama sağlandığını kaydetti.

2022 yılında haziran ayında konut fiyatları ortalaması 448 bin euro dolayındaydı. Yılın son çeyreğinde fiyatlarda ortalama 40 bin euro düşüş yaşandı ve fiyat ortalaması 407.000 euro civarına indi.

Geçen yılın sonunda birleşik nizam evlerin fiyatı ortalama 367 bin euro, köşe evlerin fiyatı 396.000 euro, apartman dairelerinin fiyatı 345.000 euro ve yarı müstakil evlerin fiyatı ise 438.000 euro'ya kadar düştü. Müstakil evlerin ortalama fiyatı ise 605.000 euroydu.

Sadece fiyatlar değil aynı zamanda, satılan ev sayısında da düşüş yaşandı. Satışı yapılan ev sayısı Ekim, Kasım ve Aralık aylarında bir yıl öncesine göre yüzde 8 düştü. toplam 32.500 ev satıldı.Bunun yanı sıra satışa çıkartılan konut sayısı yüzde 14 artışla 41.700e yükseldi. 

NVM geçen yıl yaşanan konut fiyatlarındaki düşüşün son 9 yılda görülen ilk düşüş olduğunu ancak bunun uzun süre devam etmeyeceğini düşündüğünü açıkladı. Fiyatlardaki düşüşün arz artışına da bağlı olduğunu belirten NVM piyasada satılık ev fazlası bulunduğuna dikkat çekti.

NVM’in dikkat çektiği bir başka nokta ise yeni ev satışları. Emlak komisyoncuları derneğine göre yeni inşa edilmiş evlerin fiyatı ortalama 498.000 euro ve bu fiyat sahibi tarafından satılan konutlardan çok daha fazla. Yeni konut satışlarını sayısı da bir önceki çeyreğe göre yüzde 20, bir önceki yıla göre ise yüzde 46 daha az.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.