Merkezi İstatistik Bürosu ( Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) tarafında  bugün yapılan bir açıklamada, kasım ayı enflasyon oranının yüzde 5,2 olduğu, enflasyon rakamlarının Eylül 1982'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.

Ekim ayı enflasyon oranı yüzde 3,4 olarak çıkmıştı. Kasım ayında enflasyonun artış trendinde olduğu görüldü. 


CBS verilerine göre, özellikle enerji fiyatlarında keskin artış var

Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl Kasım ayında; gaz yüzde 53, elektrik yüzde 74,9 ve akaryakıt yüzde 24,7 zamlandı.

Fiyatlardaki artış sadece enerji ve akaryakıtta görülmüyor, aynı zamanda giyim ve gıda fiyatları da artıyor.

CBS verilerine göre; bu yıl Kasım ayında giyim için harcanan miktar geçen yıla göre yüzde 5,2 daha fazla. Gıda fiyatları ise bir önceki yıla göre yüzde 1,1 arttı. CBS, özellikle patates, meyve ve kahvenin daha pahalı hale geldiğini belirtiyor.

Büyük süpermarketlerdeki fiyat gelişmelerini takip eden IPV verilerine göre, bir alışveriş sepeti ortalama yüzde 1,3 daha pahalı hale geldi. Patates, kahve ve çayın yanı sıra evcil hayvan maması, makarna, çorba ve soslar ile bebek bakımı ürünlerinin fiyatları da yükseldi.

Araba kullanmak da önemli ölçüde daha pahalı hale geldi. Bir litre Euro95 benzin, bir yıl önce 1,52 euroyken şimdi ortalama 2,01 euro civarında.


Hollanda standardında hesaplandığında rakam yüzde 5,2

Geçen hafta Hollanda'da enflasyonun Avrupa enflasyon standartlarına göre yüzde 5,6 olduğu açıklanmıştı. 

Bugün yayınlanan rakam ise Hollanda’da uygulanan yönteme göre hesaplandı. Hesaplamanın içine örneğin konut masrafları da dahil ediliyor. Bu nedenle yüzde, Avrupa standardından farklı çıktı.

Avrupa enflasyon standartlarına göre, Euro Bölgesi'nde Kasım ayı enflasyonu yüzde 4,9 civarındaydı. Fiyatların Belçika'da yüzde 7,1 ve Almanya'da yüzde 6 civarında yükseldiği belirtilmişti.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU