TNO tarafından yapılan araştırmaya göre Hollanda'daki tüm kanser vakalarının üçte biri sağlıksız yaşam tarzı ve bulundukları yaşam ortamından kaynaklanıyor.  KWF Kankerbestrijding'e göre, 40 bin kadar vaka daha sağlıklı yaşam tarzı benimsenmiş olsaydı önlenebilirdi.

TNO tarafından yapılan çalışma, korona öncesindeki son yıl olan 2019'a odaklanıyor. Korona döneminde çok daha az kanser teşhisi konduğu belirtiliyor. TNO bu araştırmayı en son 2014 yılında gerçekleştirmişti.

Araştırma sonucuna göre sigara, 19 bin 95 teşhisle (tüm vakaların yüzde 16'sı) hala kanserin önde gelen nedeni. Vakaların yüzde 5'i güneşe maruz kalmaktan, yüzde 5'i de çok fazla işlenmiş et ve yeterince meyve ve sebze tüketmemek gibi sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyor.

KWF direktörü Carla van Gils'e göre kişi kendi yaşam şekline ve ortamında yapacağı değişiklikle kanser riskini de azaltabilir. İnsanların kanser oranları üzerinde bir etkisi olduğunu belirten Van Gils, “Kendi başınıza bir şeyler yapabilirsiniz. En önemli şey sigara içmemek, sağlıklı beslenmek ve UV radyasyonuna karşı duyarlı olmaktır”diyor.

Ayrıca KWF'ye göre hükümet, kanser vakalarının sayısını azaltmak için, örneğin sigara satış noktalarının sayısını azaltmak gibi, hala çok şey yapabilir. 

Süpermarketlerdeki ürünlerin yüzde 80'inin sağlıksız olduğunu belirten kurum, bu durumun tersine çevrilmesi gerektiğini, böylece kişilerin sağlıklı bir seçimi yapmasının çok daha kolay hale geleceğini belirtiyor. Kurum ayrıca, sağlıksız gıda ve alkol reklamlarının da yasaklanmasını savunuyor.

Daha sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesinin önemine vurgu yapan Van Gils, "Çocuklar için cazip bir oyun ortamı sağlayın ya da spor aboneliklerini erişilebilir hale getirin.” diyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Kruscha - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş