Pazartesiyi Salıya bağlayan gece saatlerinde Hoorn'daki Plutohof sokağında bir eve gelen ambulans ekibi, evde bulunan iki kişiyi son anda zehirlenmekten kurtardı. 

Hollanda’nın Noord-Holland bölgesinde bulunan Hoorn şehrinde gece saatlerinde yaşanan vakada, belirtilen adresteki iki kişinin ısınmak için evin içerisinde mangal yaktığı belirtildi.

Olayın evdeki kişilerden birinin nefes alma problemi yaşadığı için ambulansı aramasıyla ortaya çıktı. Olay yerine gelen ambulans ekipleri bu kişilere derhal müdahale etti ve evin dışına taşıdı. Evde bulunan iki kişi yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

Daha sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri evin içinde gerekli karbon monoksit ölçümlerini yaparak evin havalandırmasını sağladı.

Belçikalı anne ve kız hayatını kaybetti
Belçika'nın Antwerpen kentinde geçtiğimiz ay yaşanan acı bir olay, son dönemde artan enerji krizine karşı vatandaşların yaşamlarını tehlikeye atacak derecede çözüm arayışına girdiğini gösterdi.

Antwerpen’in en büyük bölgelerinden biri olan Wilrijk bölgesinde ekim ayında yaşanan olayda, evde ısınmak için mangal yapan 23 yaşındaki Deborah ve 44 yaşındaki annesi Louise, mangaldan çıkan karbon monoksitten zehirlenerek hayatını kaybetmişti.

İtfaiye uyardı: kapalı alanda mangal yakmayın
İtfaiye tarafından yapılan açıklamada mangalın daima dışarıda kalması gerektiği konusunda uyarı yapıldı.

Yapılan uyarıda “Mangal dışarıda kullanılmak içindir. Dışarıda da bırakın. Mangal dumanı yüksek konsantrasyonda karbon monoksit içerir. Karbon monoksit zehirlidir. Mangalı içeriye koyduğunuzda, o zehirli duman içeride kalır ve sizi hasta edebilir ve ciddi bir durumda ölmenize neden olabilir.” denildi.

Karbon monoksit zehirlenmesi
Karbon monoksit; rengi, kokusu veya tadı olmayan, oldukça tehlikeli bir gaz türü. Yeterli derecede havalanma olmadan ev içinde veya kapalı alanda yakılan açık, korunaklı bir yapı içinde bulunmayan ateş karbon monoksit zehirlenme riskini artırıyor. 

Bu gaza uzun süre maruz kalmak, yorgunluk, baş dönmesi, kusma reaksiyonları yaratıyor ve kişi daha sonra bayılıyor. Çok uzun süre bu gaza maruz kalanlar ise hayatını kaybedebiliyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: RIVM

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.