Hollanda'da geçen yıl kasım ayında başlayan ilkokullarda ücretsiz yemek projesinde olumlu sonuçlar alındı. Gençlik Eğitim Fonu'nun araştırmasına göre çocuklar daha zinde, daha motive ve daha sağlıklı besleniyor. Ancak okullar her zaman bu kahvaltıları karşılamakta zorlanıyor.

Hollanda'da geçtiğimiz yıl gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle çocukların okula aç gitmelerini  engellemek için gelir düzeyi düşük mahallelerdeki 500 ilkokulda ücretsiz yemek dağıtımı yapıldı. Kasım ayında başlayan pilot projede seçilen ilkokullarda öğrencilere ücretsiz kahvaltı, öğle yemeği veya ara öğün verildi.

Okullardaki yemekleri organize eden Gençlik Eğitim Fonu, 4 ay boyunca verilen kahvaltı ve yemeklerin çocuklar üzerindeki etkisini araştırdı. Yapılan ankete 457 ilkokul katıldı.

Anket sonuçları oldukça olumlu sonuçlar ortaya çıkarttı. Katılımcı okulların üçte ikisi, çocukların daha enerjik olduklarını ve daha iyi konsantre olabildiklerini belirtirken, bazı okullar öğrencilerin artık ders sırasında daha az esnediğini ve daha uyanık olduğunu kaydetti. Genel olarak çocukların daha az stresli olduğu ve sınıf içerisindeki atmosferin de düzeldiği aktarıldı.

Ayrıca öğretmenlerin dörtte üçü, çocukların verilen kahvaltı ile daha sağlıklı beslendiklerini ve evde yediklerinin yanında farklı ürünlerle besin çeşitliliğinin de sağlandığını dile getirdi.

Gençlik Eğitim Fonu'na göre, veliler de okulda dağıtılan yemeklerden memnun. Ankete katılan öğretmenlerin neredeyse yüzde 90'ı, ebeveynlerin projeye olumlu tepki verdiğini ve okuldaki faaliyetlere daha fazla dahil olduklarını belirtti. Yüzde 44'ü ise ebeveynlerin kasımdan bu yana (maddi) sorunlarla ilgili daha sık yardım istediğini dile getirdi.

Projenin bazı olumsuz yanları da oldu
Genel olarak olumlu sonuçlar alınan projenin bazı dezavantajları olduğu da görüldü. Okulların yüzde 57'si yemek ve atıştırmalık düzenlemenin her zaman kolay olmadığını, bazı okulda büyük bir öğrenci grubuyla birlikte yemek yemek için yeterli yer olmadığı belirtildi. Ayrıca yiyecekleri saklamak için de her zaman yeterli dolap veya buzdolabı olmadığı görüldü.

Kendi alışverişini yapan okulların sıkıntısı yemek parasını önceden ödeyecek kadar parasının her zaman olmaması. Öte yandan faturayı doğrudan Gençlik Eğitim Fonu'na gönderenlerde faturanın zamanında ödenmemesi nedeniyle bazen tedarikçiler ile sorunlar yaşadı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.