Hollanda’da ilk kez bir laboratuvarda üretilen et ya da balığın tadına bakmak mümkün olacak. Özel bir komite tarafından yapay et konusunda uygulanan katı düzenlemelerden yeşil ışık alındığı ve artık deneklerle tadım aşamasına geçilebileceği belirtiliyor.

Şimdiye kadar gerçek hayvanların kök hücrelerinden laboratuvarda üretilen yapay etin tadına bakmak kesinlikle yasaktı. Ancak geçtiğimiz yaz aylarında kabine tadım için onay verdi.

İlk yapay et tadımlarının tam olarak nerede yapılacağı henüz bilinmemekle birlikte, muhtemelen bir restoran mutfağında yapılacağı tahmin ediliyor. Tadımlar başlangıçta şefler, gıda uzmanları ve bilim insanları gibi belirli bir grup insanla yapılacak. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde normal vatandaşlar için de daha fazla tadım yapılması bekleniyor.

Toksikolog, mikrobiyolog, doktor ve etik uzmanlardan oluşan özel bir bağımsız komite süreci yakından izleyecek. Ayrıca yapay etin mucidi Willem van Eelen’ın kızı Ira van Eelen da komisyonda yer alacak ve hükümet adına tadımlar için gerekli tüm hazırlıkları kontrol edecek.

Yapay etin ne zaman süpermarket raflarına da çıkacağı sorusuna henüz bir yanıt verilmiyor. Bundan 10 yıl önce yapay etten üretilen ilk hamburger 250.000 euro'luk bir fiyat etiketiyle sunulmuştu.

Yapay et nedir?
Mucidi doktor Willem van Eelen olan “yapay et” veya “hücre kökenli et” laboratuvar ortamında hayvan hücresinden çoğaltılarak üretilen ete verilen isim. Yapay et, biftek, domuz, tavuk ve hatta balık eti olarak üretilebilmekte.

Kök hücreler şekerler, amino asitler ve yağlardan oluşan bir kültür ortamına yerleştirilir ve burada çoğalarak kas lifleri oluşturulur.

Yapay etin daha çok hayvanların öldürülme ihtiyacını ortadan kaldırmak ve normal ete göre çok daha sürdürülebilir bir besin olacağı düşüncesiyle üretilmekte. Ancak yine de normal ete göre çok daha pahalı. Örneğin bir sosisin birkaç yüz euroya mal olabileceği belirtilmekte.

Şu anda yapay etin tadım ve satışına sadece Singapur, Amerika ve İsrail gibi birkaç ülkede izin verilmekte. Geçtiğimiz yıl VVD ve D66 tadımlara izin verilmesi için bir önerge sundu. Yaz aylarında bu önerge kabine tarafından onaylandı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş