Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü RIVM sözcüsü, Hollanda’da ilk kez, ilk okul çağındaki bir çocukta maymun çiçeği teşhisine rastlandığını açıkladı.

Sözcü “semptomlar göz önüne alındığında, istismar şüphesi yoktur.” açıklamasında bulunurken, çocukla ilgili olarak “Kaynak ve temas araştırması” yapıldığını ve gerekli kişilerin konu ile ilgili bilgilendirildiğini kaydetti.

Hollanda’da şuana kadar tespit edilen maymun çiçeği vaka sayısı 257 kişiye çıkmış durumda. RIVM kayıtlarına göre; son olarak teşhis edilen çocuk hariç, tüm vakalarda hastalığın erkekler arası cinsel ilişki yolu ile bulaştığı ortaya çıktı.

Maymun çiçeği virüsüne yakalanan kişiler başlangıçta ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk yaşayabilyor.. Birkaç gün sonra ciltte kabarcıklar oluşuyor.. RIVM, ciltte oluşan kabarcıkların zamanla kabuklanmaya doğru gittiğini ve bu kabuklanma geçene kadar hastalığı bulaştırma riskinin büyük olduğunu belirtiyor. 

Bu durum yaklaşık 2 ila 4 hafta arasında sürüyor ve çoğu kişi bu süre zarfında kendiliğinden iyileşiyor. RIVM virüsün, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, çocuklar ve hamile kadınlar için tehlikeli olabileceğini belirtiyor.

Mayıs ayından beri yayılmaya devam ediyor!
Anavatanı Orta Afrika olan maymun çiçeği virüsü ile ilgili olarak Avrupa'da şu ana kadar 100'den fazla doğrulanmış veya şüpheli vaka kaydedildi.

İlk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de görülen hastalık yaklaşık 2 hafta içinde Belçika, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya sıçradı.

Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlık. Belirtileri, çiçek hastalığıyla benzerlik taşıyor.

Enfeksiyon genellikle solunum damlacıkları veya cinsel ilişki sırasında yakın cilt teması yoluyla bulaşıyor.

Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda aynı çiçek hastalığında olduğu gibi, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme ve kızarıklık, ciltte kabarıklar gibi şikayetler oluşuyor.

Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın