Tilburg ve Breda kentlerinde başlayacak olan yasal esrar üretim programı, Hollanda hükümetinin, uyuşturucu üretimi ve satışını tamamen yasal hale getirip getirmeme kararını belirleyecek önemli bir adımı temsil ediyor.

İki kentte 15 Aralık'ta başlayacak olan ülkedeki ilk 'yasal esrar üretim’ programı başarılı olursa, Hollanda'da hafif uyuşturucuların üretimi ve satışı tamamen yasal hale gelebilir.

İlk etap olarak; belirlenen iki üretici, yetiştirilen ilk parti yasal esrarı önümüzdeki yıl Şubat ayından itibaren 'Coffeeshop' adı verilen kafelere teslim etmeye başlayacak. Kafeler, talebi karşılamak için bir süre yasa dışı tedarikçilerden de esrar almaya devam edecek.

2020 yılında Hollanda hükümeti tarafından gündeme getirilen bu program, gönüllü üreticilerin gerekli yasal koşulları yerine getirememesi nedeniyle ertelenmek zorunda kalmıştı. Dönemin Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz ve Sağlık Bakanı Ernst Kuipers, meclise gönderdikleri mektupta, 15 Aralık'tan itibaren Breda ve Tilburg kentlerinde yasal esrar deneyine başlanacağını bildirmişti.

Yasal Üretim deneyi neden gündeme geldi?
Hollanda'da 'Hoşgörü Yasası' çerçevesinde, 'Coffeeshop' adı verilen kafelerde esrar satışına izin veriliyor ancak esrar üretimi yasak. Bu nedenle, kafelerde yasal olarak satılan uyuşturucular, yasa dışı yollarla üretilenlerden tedarik ediliyor. Bu durum, Coffeeshop sahiplerini suça bulaşmış yasa dışı tedarikçilere bağımlı hale getiriyor. Hollanda Temsilciler Meclisi ve yerel yönetimler, bu garip duruma işaret ederek, esrar üretiminin de yasallaştırılmasını öneriyor. 

Yasal üretimin amacı ne olacak?
Hükümet yasal olarak aralık ayında başlayacak olan deneme ile birlikte bir dizi sorunun da çözümünü arıyor. Bunların başında gelenler:
Vergi kaçağı önleme: Uygulama ile yıllık yaklaşık 5 milyar euro olan yasa dışı esrar üretimi kayıt altına alınarak vergilendirilecek.
Kaçak elektrik kullanımı önleme: Yasa dışı esrar üretimi, kaçak elektrik kullanımı sayesinde yapılıyor. Üretimin yasallaşması, her yıl ciddi rakamlara ulaşan kaçak elektrik kullanımını önleyecek.
Sağlık sorunlarını ortadan kaldırma: Yasa dışı olarak üretilen hafif uyuşturucular, içeriği bilinmediği için zaman zaman ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Yasal üretimle, bu sağlık sorunları ortadan kalkacak. Belediyelerin gözetiminde üretilen esrar, düzenli olarak kalite kontrolünden geçirilecek ve sadece belirli bir kalitenin üzerindeki uyuşturucuların satışına izin verilecek.
Asayiş sorunlarını azaltma: Yasa dışı esrar yetiştirilen veya kurutulan kapalı alanlara yönelik hırsızlık olayları son derece yaygın. Yasa dışı yetiştiriciler veya suç örgütleri arasındaki asayiş olaylarının sayısı da oldukça fazla. Yasal üretim, bu tür güvenlik sorunlarını önemli ölçüde azaltacak.

Deneme başarılı olursa neler değişecek?
Hükümet ve Hollanda Temsilciler Meclisi, yasal esrar üretim deneyinin sonuçlarına göre, hafif uyuşturucuların üretimi ve satışının tamamen serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verecek. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Aphiwat chuangchoem - pexels

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.