Önümüzdeki hafta pazartesi günü itibariyle asgari ücrete zam yapıldı. Bu durum ödenek alanlardan çalışanlara kadar binlerce kişinin gelirinin artmasını sağladı. Her ne kadar gelir seviyesi artsa da özellikle borçlarından dolayı belirli bir ödeme planına dahil olanların dikkat etmesi gereken çok önemli bir konu bulunmakta.

Hükümete ait Rijksoverheid web sitesinde, borçlulara yönelik yapılan uyarıda, asgari ücrete yapılan zamla birlikte vatandaşların cebine giren paranın artacağı ancak gelirinin bir kısmı borcuna kesilen vatandaşların, bu zamdan faydalanmak için “yeniden borç yapılandırması” için başvuru yapması gerektiği belirtildi. 

Yapılan açıklamada, sosyal yardım ödeneği alan (Bijstand) kişilerin, yeniden hesaplama başvurusu yapmasına gerek olmadığı, bu işlemin kurum tarafından otomatik olarak yapıldığı belirtildi.

Yeniden borç yapılandırması otomatik yapılmıyor
Bir kişinin borcundan dolayı gelirinin bir kısmına haciz koyulurken, bu kişinin yaşamını idame ettirmesine yetecek kadar olan geliri ayrı tutuluyor. Alıcı konumunda olan kurum (örneğin UWV) kişinin idamesi için gerekli olan miktarı (haczedilemeyecek kısım) her on iki ayda bir yeniden hesaplamak zorunda. 

Ocak ayından itibaren asgari ücret, dolayısıyla kişinin eline geçen miktar artacak olmasına rağmen, yeniden borç hesaplaması otomatik olarak gerçekleşmemekte. Borçlu olan kişinin bu konuda aksiyona geçerek, borcunu yeniden yapılandırması için borçlu olduğu kuruma başvuru yapması gerekmekte.

Yeniden borç yapılandırma, yapılan başvuru tarihinden itibaren geçerli oluyor. 1 Ocak 2023'ten itibariyle yeniden hesaplama talebi yapılabilmekte. 

Yeniden hesaplama en son aylık gelire göre belirlendiği ve yeni gelir verilerinin sisteme girişi birkaç ay sürdüğü için bazı durumlarda, daha ileri bir tarihte hesaplama talebinde bulunmak daha iyi sonuç verecektir.

Uwbeslagvrijevoet.nl web sitesinde bulunan hesaplama aracıyla de haciz edilemeyecek gelir miktarını hesaplamak mümkün. Burada yapılacak hesaplamada ortaya çıkan haczedilemeyecek miktar, şuandaki elinizde kalan miktarın üzerinde çıkması halinde, gerekli kurumla kontağa geçerek, yeniden borç yapılandırması istenmesi büyük önem taşıyor.

Vatandaşı bilgilendirmek için kampanya yapılacak
Sosyal İşler Bakanlığı ile kişinin gelirinin bir kısmına el koyma yetkisi bulunan belediye, SVB,UWV, Vergi Dairesi ve icra memurları, yapılan zammın büyük bir kısmının borçlu olan vatandaşın elinde kalması amacıyla bir kampanya başlattı. 

Borçluların 2023’de kalan borcunu yeniden yapılandırmaya sokarak, hesaplatması gerektiğini belirten taraflar, borçlu olan vatandaşlarla yakın temas halindeki ”borç danışmanları, sosyal danışmanlar ve denetim hakimleri” aracılığıyla, yeniden hesaplama başvurularını aktif bir şekilde teşvik etmeye çalışacak. Ocak 2023'te, ilgili taraflar arasındaki bu anlaşmaların detayları belirlenecek ve onaylanacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.