Hollanda’da faaliyet gösteren 10 içme suyu şirketi kuraklık, tuzlanma ve içme suyu kaynaklarının kirlenmesi nedenleriyle su sisteminin sınırlarına ulaştığı yönünde bir rapor yayınladı.

NRC Handelsblad gazetesinin haberleştirdiği su şirketleri birliği Vewin’in hazırladığı raporda su şirketlerinin yasal yükümlülüklerini yerine getirebilmek için 2030 yılına kadar daha fazla içme suyu üretmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Kısa ve uzun vadede içme suyu teminini güvence altına almak” başlıklı raporda; şirketlerin yeterli içme suyu sağlamaya devam edebilmesi için “suyun alımını, arıtılmasını ve dağıtımını” artırması gerektiği belirtildi.

Vewin’in raporuna göre, Dunea, Vitens ve Water Company Groningen şirketleri başta olmak üzere tüm şirketler zaten yapmak zorunda olduğu, içme suyu tedarikinin güvence altına alınmasıyla ilgili daha fazla çalışma yapmak zorunda.

Vewin raporunda “Musluktan su aktığı görünüyor, ama değil. Su sistemi, artan nüfus ve ekonomiye bağlı olarak kuraklık, tuzluluk ve artan su talebi nedeniyle sınırlarına ulaşıyor.” ifadesi yer aldı ve şu açıklama aktarıldı, “Bu nedenle içme suyu sektörü, gelecekteki su mevcudiyetini ve su kalitesini garanti eden, sağlam bir sistemi hedefleyen bir su geçişi üzerine tartışıyor. Kabinenin su ve toprağın mekansal planlama için yol gösterici ilkeler haline gelmesi konusundaki tutkusu, bununla kusursuz bir uyum içindedir. Bu; içme suyu tedarikinin sağlam ve sürdürülebilir entegrasyonunu ve güvenliğini garanti etmek için içme suyu şirketlerinin büyük görevler ve yatırımlarla karşı karşıya kaldığı uzun vadeli bir süreçtir.”

Raporda gerekli değişikliklerin yapılması ve zorluğun üstesinden gelinmesi için şirketlerin motivasyonunun yüksek olduğu belirtilirken,  “Bunun için iklim ve enerji geçişi, iklim uyumu, döngüsel ekonomiye geçiş, konut ve nitrojen sorunu gibi toplumsal zorluklar içerisinde doğru koşulların yaratılması gerekmektedir. Bu seçimler, hükümetlerin, sosyal ortakların ve kullanıcıların büyük çabasını gerektirir.” ifadesine yer verildi.

Tarım, sanayi ve evlerin atıklarından dolayı içme suyunun kalitesinin bozulmakta olduğu belirtilen belgede, gelecek nesillerin  ‘daha az güvenli’ bir güvenilir içme suyu kaynağına sahip olma riskiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekildi.

Su şirketleri politikacıların şimdi harekete geçmesi gerektiğini belirtirken, diğer tekniklerin yanı sıra ‘deniz suyunu içme suyuna dönüştürmek’ gibi içme suyu tedarikini karşılamanın yeni ve farklı yollarına daha fazla yatırım yapılması gerektiğini savundu. 

Su şirketlerinin önemle vurguladığı bir başka nokta da hükümetin planladığı 900.000 yeni konutta oluşacak içme suyu sorunu. Şirketler; hükümetin gerekli tedbirleri almaması halinde, yeni yapılacak bu konutlara içme suyu sağlayabileceklerinin garantisini veremeyeceklerini belirtiyor.

Foto: Andres Siimon – Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.