Özellikle orta ve düşük gelirli vatandaşların merakla beklediği Bütçe Günü’ne (Prinsjesdag) sayılı günler kala, yeni bir bilgi paylaşıldı. RTL Nieuws servisinin hükümete yakın kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, önümüzdeki yıl vatandaşların alım gücünü artırmak için 2 milyar euro bütçe ayrılacak ve bu bütçe ile kira, sağlık ve çocuk yardımı miktarlarında artış yapılacak. 

Bu ay Merkezi Planlama Bürosu (CPB) tarafından yapılan bir açıklamada, hükümetin vatandaşın alım gücü konusunda bir girişimde bulunmaması halinde,  yoksulluk sınırı altında yaşayan vatandaşların sayısının bir milyona çıkacağı uyarısında bulunulmuştu. Başbakan Rutte CPB uyarısının ardından, kabinenin bu durumu engellemek için yoğun mesai harcadığını dile getirmişti.

2 milyar euroluk bütçe için anlaşma sağlandı
Çarşamba akşamı yapılan kabine toplantısında önümüzdeki yıl için ayrılacak 2 milyar euroluk bütçe üzerinde anlaşmaya varıldı. Maliye Bakanı Sigred Kaag verilen kararı "dengeli bir paket" olarak nitelendirirken, detaylarının Bütçe Günü’nde açıklanacağını duyurdu. 

Kaynaklara göre bütçede hâlâ 300 milyon euroluk bir açık bulunuyor. Hükümetin bu açığı vergilerle mi yoksa harcama kesintileriyle mi kapatacağı netlik kazanmadı. 

Kaynaklara göre hazine gelirini artırmak için tütün ve tütün ürünlerine uygulanan özel tüketim vergisinin artırılması gündemde. Bu sayede hazineye yaklaşık 90 milyon euro gelir sağlanacağı düşünülüyor. Böyle bir durumda 20 sigaradan oluşan bir paketin fiyatının 10 euroyu geçeceği öngörülüyor. 

Öte yandan, enflasyondaki artış beklentisi ve akaryakıt vergi indiriminin sona ermesiyle birlikte, gelecek yıl benzin fiyatlarının litre başına 21 sent artacağı düşünülüyor. Hükümete yakın kaynaklara göre kabinedeki bakanlar, bu konuda bir şeyler yapmak istese de geçici bir kabine olarak görev yaptıkları için bir karar alamayacaklarına inanıyor ve kararı Temsilciler Meclisi'ne bırakıyor. Eğer meclis çoğunluğu pompadaki yüksek fiyatları telafi etmek istiyorsa, bunun için sağlam bir finansmanın bulunması gerekecek

Bütçenin önce Bakanlar Kurulu tarafından resmi olarak onaylanması, ardından Danıştay tarafından denetlenmesi gerekiyor. Danıştay’ın onayının ardından da Temsilciler Meclisi tarafından gözden geçirilmesi gerekecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş