Hükümet, sigara içmeyi caydırmak ve 'dumansız nesil' hedefine ulaşmak için, sigara fiyatlarını 2040 yılına kadar 47 euroya çıkartmayı planlıyor.

De Telegraaf gazetesinde yer alan haberde, hükümetin sigara paketlerine 2040 yılına kadar aşamalı olarak zam yapmayı planladığı belirtildi.

Haberde Halk Sağlığından sorumlu Devlet Bakanı Maarten van Ooijen’ın 2040'ta paket başına 30 ila 47 euro arasında bir fiyat düşündüğü ve bunun için Avustralya’nın yürüttüğü caydırma politikasını takip ettiği belirtildi.

Den Haag’a yakın kaynaklara dayandırılarak verilen haberde; Avustralya'da yürütülen "sigaradan caydırma" modelinin oldukça etkili olduğu, ülkedeki sigara fiyatlarının ortalama 25 euroya çıkartıldığı ve buna bağlı olarak sigara tüketiminin de yüzde 5 oranında düştüğü belirtildi.

Gazetenin kaynağına göre bir paket sigaranın 47 euroya çıkartılacak olması, şuanda görüşülen senaryolardan sadece biri ve henüz kesinleşmiş değil. Bunun dışında farklı senaryolar üzerinde de çalışmalar yürütülmekte.

Diğer taraftan, şuanda ortalama 8 euro olan bir paket sigaranın fiyatının 47 euroya çıkartılma fikrinin politikacıların çoğunluğu tarafından destek görüp görmeyeceği belli değil.

2025’te bir paket sigara 10 euro olacak
Önümüzdeki yıllarda, bir paket sigaranın fiyatı her halükarda önemli ölçüde artacak, 2025'te paket başına 10 euroya kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

Devlet Bakanı Maarten van Ooijen fiyatların artırılmasıyla sigara içenlerin sayısının azalacağını savunuyor. Aslında bu düşünce yapılan bazı araştırmalarda da öne çıkıyor. 

Sigara kullanıcılarının büyük bir bölümü sigara paket fiyatının 60 euronun üzerine çıkması halinde içmeyi bırakacağını söylüyor.

Hollanda halkının yüzde 20’si tütün ve tütün ürünleri kullanıyor.  Merkezi İstatistik Ofisinin (CBS) yaptığı bir araştırma da Hollanda’da yürütülen kampanyalara rağmen aşırı kilo, sigara ve alkol tüketiminin 2018'den bu yana neredeyse hiç azalmadığı ortaya çıktı.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın