NRC gazetesinde yayımlanan ve Hollanda Maliye Bakanlığından alınan verilere dayandırılan bir haberde, hükümetin 2030 yılı azot emisyonunu azaltmaya yönelik kararlarının çiftçileri nasıl etkileyeceği değerlendirildi. 

Haberde, Maliye Bakanlığının, hükümetin azot emisyonunu azaltmaya yönelik kararları dolayısıyla çiftçilerin besi hayvanı sayısında ciddi azaltmaya gitmesini öngördüğü kaydedildi.

Bakanlığın öngörüsüne göre, azot emisyonu azaltmaya yönelik kararlar nedeniyle 11 bin 200 çiftlik kapanacak, 17 bin 600 çiftlik ise mevcut hayvan sayısının üçte birinden yarısına kadar elinden çıkartmak zorunda kalacak.

Ülkedeki 40 ile 50 bin arasındaki çiftliğin, hükümetin azot emisyonunu hedeflerinden olumsuz etkileneceğine değinilen haberde, Maliye Bakanlığı ile Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanlığı arasında bir çekişme yaşandığına dikkat çekildi. 

Elde edilen verilere göre Hükümetin azot emisyonunu azaltmaya yönelik hedefi Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanlığı tarafından desteklenirken, Maliye Bakanlığı finansal nedenlerden ötürü desteklemiyor.

Bilindiği üzere hükümet, azot emisyonunu azaltmaya yönelik 2030 hedeflerine ulaşmak için 24,3 milyar euro bütçe ayırmıştı.

Çiftçilerin protestoları
Hollanda'da çiftçiler, hükümetin azot emisyonunu azaltmaya yönelik kararlarının çiftçilik faaliyetlerini kısıtladığı gerekçesiyle son yıllarda birçok kez protesto eylemi düzenlemişti.

Hükümetin, büyük oranda azot emisyonuna sebep olduğu gerekçesiyle ineklerin sayısını azaltma kararını protesto eden çiftçiler, 22 Haziran'da Stroe kentinde bugüne kadarki gösterilerin en büyüğünü düzenledi

Çiftçiler, eylemlerinde 4 Temmuz sabahından itibaren ülkedeki zincir marketlerin gıda dağıtım merkezlerinin önünü günlerce traktörlerle kapatmış, marketlerde günlük gelen et, süt, yumurta, içecek, meyve ve sebze, çiçek ve şarküteri ürünlerinin tedarikinde ciddi sorunlar yaşatmıştı.

Hükümet, yerel mahkemelerin, iklim değişikliği hedeflerinin gerisinde kaldığı gerekçesiyle verdiği ihlal kararlarının ardından ülkenin çoğu bölgesinde azot emisyonunu yüzde 70, bazı bölgelerinde de yüzde 95 azaltma hedefi koymuştu.

Foto: MabelAmber - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın