Bugün açıklanacak 2023 Bütçesi öncesinde hükümet ve enerji şirketleri arasında yürütülen görüşmeler, olumlu sonuç verdi. Gaz ve elektrik fiyatlarında tavan fiyat konusunda anlaşma sağlandı.

Ciddi şekilde artış gösteren gaz ve elektrik fiyatlarına karşı vatandaşlara destek olmayı hedefleyen hükümet ile enerji şirketleri arasında varılan anlaşma uyarınca 1 Kasım itibariyle fatura bedellerine maksimum tavan fiyat uygulanacak. 

Hükümetin yaptığı plana göre; tavan fiyat ortalama hane giderine göre belirlenecek. Muhtemelen fatura bedelleri Ukrayna savaşı öncesi ödenen maksimum değerlere inecek. Ancak, “tavan fiyat tam olarak hangi tüketim üzerinden uygulanacak ve ne zaman yürürlüğe girecek?” gibi detayların bugün açıklanacak 2023 Bütçesinde daha net ortaya konulacağı tahmin ediliyor.

Uygulama için 1 Kasıma kadar gerekli düzenlemelerin yetiştirilememesi halinde farklı bir yöntemle yine destek verileceği belirtiliyor. 

Tavan fiyat uygulamasının hükümete maliyetinin 6 ila 10 milyar euro arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu faturanın bir kısmı, enerji vergisinde planlanan indirimden feragat edilerek karşılanacak. Bu değişimin arka planındaki düşünce ise tavan fiyat uygulamasının daha hedefe yönelik olması. Vergi indirimi herkese uygulanmakta ancak tavan fiyat uygulaması şuanda zaten faturasını ödeyemediği için zor durumda kalan vatandaşlara yönelik olacak.

Geçtiğimiz günlerde basına sızan bilgilere göre hükümet, enerji faturalarının ödenebilir bir sınırda kalabilmesi için enerji vergisinde indirime gidecek. Bunun için özel bir fon kurulacağı belirtilmekte. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.