Nu.nl haber sitesine bir açıklama yapan Ekonomik İşler ve İklim Bakanlığı sözcüsü, şuanda gaz sıkıntısı olmadığını ve yakın zamanda da böyle bir sıkıntıyla karşılaşılmayacağının düşünüldüğünü açıkladı. 

Rusya’nın doğal gaz ödemelerinde aşamalı olarak ruble kullanacağını açıklamasının ardından, Avrupa Birliği içerisinde bazı ülkeler ‘Doğal gaz acil durum Planı’nı devreye soktu.

Bakanlık sözcüsü, Hollanda açısından şuanda acil durum planının devreye sokulmaya gerek görülmediğini ancak, yine de önlem almak için hükümetin bu hafta cumartesi gününden itibaren yeni bir kampanyaya başlanacağını söyledi.

Ruble ile ödeme aşama aşama gerçekleşecek
Rusya’nın geçtiğimiz günlerde Ukrayna'ya destek olan ve kendisine yaptırım uygulayan ülkelere yönelik olarak yaptığı ve "Dost olmayan ülkelerin 31 Mart'tan itibaren doğal gaz ithalatında ruble ile ödeme yapmasını talep ediyoruz" açıklaması, Avrupa Birliğinde tepki ile karşılandı. 

Bu gelişmenin ardından tutumunu bir miktar yumuşatan Moskova,  rublenin ödemelerde aşama aşama devreye sokulacağını duyurdu.

Hollanda kampanya başlatıyor
Hollanda olası gaz sıkıntısı konusunda henüz acil bir durum olmadığını belirtiyor Ancak olası bir doğal gaz arzı sıkıntısına karşı şimdiden vatandaşları daha az gaz kullanımına teşvik edecek bir kampanya başlatıyor.

Bakanlık sözcüsü, Gaz Koruma ve Geri Kazanım Planı kapsamında hazırlanan kampanyanın cumartesi günü başlayacağını belirtti.

“Kampanyada şirketlere ve hanelere nasıl enerji tasarrufu yapacaklarına dair ipuçları veriyoruz.” diyen Bakanlık sözcüsü, bu kampanyayla hükümetin olası gaz kıtlığı riskini azaltmayı hedeflediğini dile getirdi. 

Almanya ve Avusturya acil durum planına geçiyor
Rusya’nın aşamalı ruble hamlesi üzerine Almanya ve Avusturya ise şimdiden “acil durum planı”nın ilk aşamasını devreye sokma kararı aldı.

Almanya, müşterilerine ve şirketlere doğal gaz kullanımını kısıtlama çağrısı yaptı; bazı kesintiler olabileceğini duyurdu. Avusturya da doğal gaz piyasasındaki kontrollerini sıkılaştıracağını açıkladı.

Almanya, kullandığı doğal gazın yarısını ve petrolün üçte birini Rusya'dan satın alıyor. Avusturya ise doğal gaz ihtiyacının yüzde 80'ini Rusya’dan karşılıyor. 

Doğal gaz acil durum Planı
Mevcut "doğal gaz acil durum planı"nda, erken uyarı aşaması, üç aşamalı planın ilk ayağı. Bu aşamada ülke, Almanya ve Avusturya örneğinde olduğu gibi, olası bir doğal gaz arzı eksiğine hazırlanıyor. 

Planın son aşamasında hükümetler doğal gaz kullanımını kısıtlıyor ve paylaşımlı kullanım konusunda çeşitli protokoller devreye sokuluyor.

Foto: Usplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın