Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) önümüzdeki dönemde birçok işletmenin borçlarını ödemekte sorun yaşayacağını açıkladı. Kuruma göre her yirmi şirketten biri borçlarını ödeme konusunda sıkıntı yaşıyor. Özellikle hizmet sektöründeki işletmeler ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyeceklerinden endişe duyuyor.

Pandemi döneminde şirketlere vergi borçlarını geri ödeme konusunda belirli bir süre tanınmıştı. Ancak bu dönemin sonuna gelindi ve Vergi Dairesi bu ayın başından itibaren korona döneminden kalan vergi borcu olan işletmelere, tahsilat mektupları göndermeye başladı. Nisan sonu itibarıyla şirketlerin halen ödemek zorunda olduğu toplam vergi borcu 16,5 milyar euroya çıktı.

CBS’in, beş veya daha fazla çalışanı bulunan şirketlerle yaptığı bir ankete göre işletmelerin neredeyse yüzde 5’i kendi borç yükünü büyük sorun olarak görüyor. Hizmet sektöründe bu oran her sekiz şirketten birine çıkıyor. 

Şirketler, pandemi döneminde yaşanan gelir kaybından sonra son dönemde yüksek enflasyon nedeniyle artan maliyetlerle de mücadele ediyor. İşletmelerin çoğu, enerji, maaşlar ve malzemeye daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. 

CBS anketinde, şirketlere yükselen maliyetleri müşterilere yansıtıp yansıtmadıkları da soruldu. Katılımcılardan dörtte üçü, yüksek maliyetlerin tamamını veya bir kısmını faturaya yansıtamadığını, bunu yaparsa satışların düşeceği endişesini yaşıyor. Bazı firmalar ise iş sözleşmelerini sabit fiyat üzerinden yapıldığını bu nedenle etiket fiyatlarını artıramayacağını belirtiyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Rotesonne - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.