Milieu Centraal'ın hesaplamalarına göre Hollanda’da her yıl kişi başına yaklaşık 34 kilo yiyecek çöpe gidiyor. Ülke genelinde yıllık toplam gıda israfı miktarı ise 590 bin tonu buluyor.

Dünya genelinde gıdanın yaklaşık üçte biri üretimden satışa kadar geçen aşamada çöpe gidiyor. Çöpe giden bu gıdaların bir kısmı hayvan yemi olarak kullanılıyor. İsraf, yiyecekler eve girdikten sonra da devam ediyor. 

Hollanda’da süt ve yağ dahil olmak üzere, her yıl kişi başı 34 kilodan fazla kullanılabilir gıda, çöp kutusuna atılıyor. İçeceklerde de durum bundan farklı değil. Yıllık olarak yaklaşık 45 litre içecek tuvalete veya lavaboya dökülüyor. 

Korona döneminde israfın miktarı arttı
Corona pandemisinin ilk yılı olan 2020 yılına ait yapılan bir araştırmada, gıda israfı miktarının normalin üzerine çıktığı ortaya çıktı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) araştırmasına göre, o yıl Avrupa’da kişi başına gıda israfı 127 kilogram oldu. Eurostat verilerine göre aynı yıl Hollanda’da kişi başına israf edilen gıda miktarı 161 kiloya ulaştı.

En çok hangi gıdayı israf ediyoruz?
Kişi başına yıllık kilogram cinsinden en fazla israf edilen gıda ürünü, ekmek ve makarna türü unlu mamuller. Yılda kişi başına 7,3 kilo ekmek ve makarna, 5,1 kilo süt ve süt ürünleri, 3,7 kilo sebze, 3 kilo meyve, yaklaşık 3 kilo patates ve 2,3 kilo et ve et ürünleri çöpe gidiyor. 

Gıda israfına karşı ne yapılabilir?
Kişisel olarak gıda israfını önlemek için paket üzerindeki kullanma tarihi ile ilgili uyarılara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle THT ve TGT uyarılarının arasındaki farkı iyi bilmek gerekiyor.

“Tenminste Houdbaar Tot “(THT) damgası bulunan ürünler çabuk bozulmayan, uzun ömürlü kutu sütler, şeker ve kahve gibi ürünlerde kullanılıyor. Bu damga olan ürünler belirtilen tarih geçmiş olsa da bozulmadıkları sürece kullanılabiliyor. THT tarihli ürünlerde belirtilen tarih geçildiğinde ürünün kalitesinde ve lezzetinde düşüklük oluyor ancak bu, bu tarihten sonra ürünü atmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ürünün tarihi geçtiğinde halen kullanılıp kullanılmayacağına koklayarak veya tadarak karar vermeniz gerekiyor. 

Ancak “Te Gebruiken Tot (TGT)” ibaresi bulunan ürünler, örneğin et, balık ve günlük süt gibi, belirtilen tarihten önce tüketilmesi gerekiyor. Tarihi geçen ürünleri kesinlikle kullanmamanız ve çöpe atmanız gerekiyor. Son kullanma tarihi olan ürünlerin ambalajında zorunlu saklama talimatları bulunuyor. Ambalaj üzerindeki açıklamada ayrıca bir ürünün ambalajı açıldıktan sonra ne kadar süre saklanabileceği de belirtiliyor. Bu yüzden buna çok dikkat etmek gerekiyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.