Hollanda’da 200 bin üyeye sahip en büyük yaşlılar organizasyonu KBO-PCOB tarafından yapılan bir araştırma, bu grup içerisinde özellikle artan enflasyona bağlı olarak geçim sıkıntısı yaşayan kişilerin sayısının hızlı bir şekilde arttığını gözler önüne serdi.

KBO-PCOB direktörü Ingrid Rep elde edilen araştırma sonuçlarından kendilerinin de şaşkınlık yaşadıklarını belirtirken, “Yaşlıların neredeyse çeyreği geçim sıkıntısı yaşıyor ve bunlar sadece AOW yaşlı ya da küçük bir ek emekli maaşı olan yaşlılar değil.” şeklinde ifade kullandı.

Bir birikimi olmayan yaşlıların daha fazla zorlandığını belirten Rep, “Bu yaklaşık 500 bin kişilik bir grup. Bunların yarısından fazlası günlük alışverişte kesinti yapmak zorunda kalıyor. Bazıları zaten bir sıcak öğününü atlıyor veya bakım masrafından kaçınıyor. Örneğin çamaşır makinesinin değiştirilmesi için 400 euroluk beklenmedik bir ek masraf, onları hemen maddi sıkıntıya sokuyor” dedi.

Huzursuzluk artıyor
Yüksek enflasyon yaşlılar arasında çok fazla huzursuzluğa neden oluyor. Fiyat artışlarının uzun süre devam etmesi ve yaşlıların harcamalarını şimdiden ayarlamaya zorlanması, korkuyu da tetikliyor. Bunun kaçınılmaz olduğunu dile getiren KBO-PCOB direktörü, giderek daha fazla yaşlının paraya ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. 

Rep; Enflasyon artışına rağmen emekli maaşlarında bir endeksleme gerçekleşmediğini ve son yıllarda bu grupta satın alım gücünün giderek düştüğünü belirtirken bunun üstüne şimdi de artan enerji faturaları ve market fiyatlarının etkili olmaya başladığını kaydetti. 

Gizli yoksulluk
Rep araştırmanın yaşlılar arasında artan sayıda gizli yoksulluğun olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirtti ve “Günlük hayat daha keyifsiz hale geliyor. Yaşlılar yoksulluktan utanıyor. Çocuklarına el açmaktan korkuyor. Hayat böyle acımasız bir karaktere bürünüyor," dedi.

Diğer taraftan gizli yoksulluğun yaşlılar üzerindeki stresi de artırdığını belirten Rep, bu durumun kişilerin sağlığını olumsuz etkilediğini kaydetti. 

Ingrid Rep bu gruptaki birçok kişinin ek bir iş imkanının olmadığını, bu nedenle daha çok harcamalardan kesinti yapmaya yöneldiklerini sözlerine ekledi.

Hükümete çağrı
Yaşlıların alım gücünü artırmak için hükümete de seslenen Ingrid Rep, ““Yaşlıların satın alma gücü onarılmalı. Bu, herkes için yükleri azaltmak ve hedefe yönelik önlemlerle mümkündür. Hükümet, örneğin meyve ve sebzeler için KDV indirimi üzerinde çalışarak enflasyon hakkında bir şeyler yapabilir. Bu, günlük bakkaliye fiyatlarında bir fark yaratır. Hollanda’da gazın fiyatı Avrupa'nın zirvesinde. Bu konuda bir şeyler yapılabilir." dedi.

Foto: Mykyta Martynenko - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın