Hollanda’da ayın sonunu getiremeyenlerin sayısı giderek artıyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde artan enflasyon ve gelir kaybı sorunu bu yıl da devam ediyor. Yapılan bir ankete göre her 5 kişiden biri geçen yıla nazaran daha sık bir şekilde ay sonunda cebinde para kalmadığını belirtiyor.

Hollanda’da haber ve güncel olaylardan hazırlanan Hart van Nederland programı tarafından yapılan bir panel çalışmasında, ay sonunu getiremeyenlerin sayısının arttığı görüldü.

Ay sonunu getiremeyenlerin sayısı artıyor
Yaklaşık 3 bin 800 kişinin katıldığı anket sonuçlarına göre, katılımcıların yarıya yakını geçinmekte zorlandığını belirtirken, yüzde 38’i geçen yıl banka hesabında daha sık olarak eksiye düştüğünü aktardı. Yüzde 4’lük bir kesim ise hemen hemen her ay eksiye düştüğünü belirtti. 

Katılımcılara şuandaki durumu sorulduğunda ise her beş kişiden biri (Yüzde 20) artık önceki yıllara göre daha sık eksiye düştüğünü kaydetti.

Katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 48) şu anda mali olarak iki yakasını bir araya getirmekte zorlanıyor. Bunun başlıca nedeninin, bakkaliye gibi temel ihtiyaçların daha pahalı hale gelmesi olduğu belirtiliyor.

Nibud direktörü Arjan Vliegenthart durumun vahametinin altını çizerken “vatandaşların büyük bir kısmının geçim sıkıntısı çektiğini görüyoruz. İnsanlar çıkış yolu arıyor ve eksiye düşmeyi bir çözüm olarak görüyor.” dedi ve şuanda yoğun bir şekilde “ay sonunu getirememe krizi” yaşandığına dikkat çekti. 

Gelir kaybı da etkili oluyor
Temel gıda ihtiyacının pahalılık nedeniyle karşılanamaması sorununun yanı sıra gelir kaybının da temel bir sorun haline geldiği belirtiliyor. Bu durum vatandaşın zor günlerde kullanmak için kenara para ayıramamasına neden oluyor. Ankete katılanların yüzde 29’u planın dışında gerçekleşen harcamalar nedeniyle banka hesabında eksiye düştüğünü belirtiyor.

 “Rakamlar endişe verici. Şimdi insanlar eksiye düşüyor, ancak yakında bu büyük bir borca dönüşebilir.” diyen Vliegenthart “En büyük endişemiz, daha fazla insanın kafasını kuma gömmesi. Hayatı ekonomik kılmak için yapısal bir çözüm bulunmalı.” şeklinde açıkladı.

Bakan Schouten: “Rakamlar korkunç ancak hükümet tedbir aldı”
Yoksulluk Bakanı Carola Schouten yapılan ankette çıkan sonuçları kabul ettiğini ancak hükümetin bu alanda çalışmalar yaptığını da dile getirdi. Schouten, “Rakamlar korkunç. Kabine 1 Ocak itibarıyla tedbirler aldı. Kira ve sağlık yardımları arttı, tavan fiyat uygulaması yürürlüğe girdi ve vergiler iki hafta önce düştü.” dedi. 

Hükümet alınan tedbirlerle bu aydan itibaren insanların ay sonunda ceplerinde daha fazla para kalmasını hedefliyor ancak Bakan Schouten yine temkinli davranarak “bazı vatandaşlar için zor olmaya devam edecek” yorumunu da yaptı.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Peggy Marco - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.