TNO ve Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından 61 bin kişi ile yapılan yeni araştırmaya göre, ortalama her 10 çalışandan 1'i ayrımcılığa maruz kaldığını belirtiyor. Bu kişiler meslektaşları veya yöneticileri tarafından görmezden gelindiklerini, kariyer basamaklarında diğerlerine göre daha yavaş ilerlediklerini ve daha sık hasta olduklarını hissettiklerini belirtiyor.

Rapora göre; Avrupa dışından gelen her 7 kişiden 1'i “köken, ten rengi veya milliyeti” nedeniyle kendilerine farklı davranıldığını hissediyor. Araştırmaya göre iş yerinde en fazla maruz kalınan ayrımcılık türü yaş ayrımcılığı.

Avrupa ülkelerinden gelen her 10 kişide 1’i ve Hollanda’da doğan ancak kökeni bir Avrupa ülkesi olan her 11 kişiden 1’i işyerinde ayrımcılığa uğradığını belirtiyor.

Yaşından dolayı ayrımcılığa uğrayan kişiler genellikle 65 yaş ve üstü bireyler. Bunun yanı sıra kadınların işyerinde erkeklere göre dezavantajlı hissetme olasılığı ise dört kat daha fazla.

Ayrımcılığa uğradığını belirten kişiler çoğunlukla aşağılayıcı sözlerden şikayetçi. Katılımcıların üçte birinden fazlası “yok sayıldığı veya dışlandığı” fikrine sahip. 

Ayrımcılığa uğradığını belirten kişiler ayrıca, terfi veya kariyer geliştirme için daha az fırsata sahip olduklarına, daha az tercih edilen işler yapmak zorunda kaldıklarına veya meslektaşlarından daha düşük maaş aldıklarına inanıyor.

Araştırmada bir diğer dikkat çekici nokta, kendisine farklı davranıldığını hisseden insanların nispeten daha sık işe gitmemezlik yaptığı. Ayrımcılığa uğradığını belirtenlerin en az yüzde 70'i geçen yıl işe gitmemezlik yaptığını belirtirken, bu sayı ayrımcılıktan rahatsız olmadığını söyleyen grupta yüzde 55 civarında. 

Bir süre evde kalmayı tercih edenler buna gerekçe olarak iş yerinde maruz kaldığı münakaşa, çatışma ya da saldırgan bir davranışı gösteriyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.