Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) Avrupa uyumlaştırılmış tüketici fiyat endeksi (HICP) kriterlerine göre yaptığı hesaplamada, ağustos ayı enflasyon oranının yüzde 13,6 olduğunu açıkladı. Temmuz ayında enflasyon yüzde 11.6 idi. CBS, Hollanda tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre olan nihai hesaplamayı 6 Eylül'de yayınlanacak.

Enflasyon uzun süredir özellikle gaz ve elektrik fiyatlarının hızlı artması nedeniyle çok yüksek seyrediyor. Gaz fiyatlarındaki artış, esas olarak Rusya'nın Avrupa'ya yakıt tedarikini sınırlandırması ve yakıt arzının daha da kısılması korkusundan kaynaklanıyor.

Uluslararası gazın piyasa fiyatı Ağustos ayında yeni rekor seviyelere yükseldi. Buna bağlı olarak enerji, benzin, motorin ve diğer yakıt fiyatları geçen yıla oranla yüzde 88 arttı.

CBS’den alınan rakamlara göre, günlük yaşam Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 daha pahalı hale geldi. Geçtiğimiz ayla kıyaslandığında da hızlı bir artış olduğu görülmekte.

Hollanda'da enflasyon bir yıldan fazla bir süredir yüksek. Geçen yıl ağustos ayında enflasyon uzun bir aradan sonra ilk kez yüzde 2'yi aştı. En yüksek enflasyon oranı, enflasyonun yüzde 11,7 olduğu Mart ayı başlarında ölçülmüştü.

Merkezi Planlama Bürosu(CPB), daha önce yaptığı bir açıklamada yıllık enflasyonun yüksek kalmasının beklendiği açıklanmıştı. CPB bu yıl için yüzde 9,9, gelecek yıl için yüzde 4,3 enflasyon bekliyor. Planlama bürosunun ekonomistleri, bunun sonucunda yoksulluğun artacağı endişesi ile uyarıyor.

Enflasyon tüm alanlarda hissediliyor
Enerji maliyetlerindeki artış doğal olarak, gıda fiyatlarını da giderek artmasına neden oluyor. CBS rakamlarına göre, yiyecek, içecek ve tütün ürünlerinin fiyatları Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre neredeyse yüzde 11 artış gösterdi.

Hükümet hangi önlemleri alacak?
Günlük hayatın artan enflasyon karşısında haneleri zorlaması yaşam maliyetinin sürdürülemez hale gelmesine neden oluyor. Özellikle hükümetin açıklayacağı destek programı açısından gözler; Eylül ayının üçüncü Salı günü yapılacak ve önümüzdeki dönemin bütçesinin açıklanacağı Prinsjesdag’a (Bütçe Günü) çevrilmiş durumda. 

Koalisyon partileri arasında bütçe konusunda devam eden istişarelerin ardından bugün yapılan açıklamada ayrıntıya girilmeden, görüşmelerin olumlu geçtiği ve yeni planların Hollanda'nın satın alma gücü için iyi olacağı belirtildi. 

Foto: Jos Zwaan - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın