Hollanda’da basına yansıyan ve halk arasında büyük tartışmalara yol açan Jan Karbaat, Jan Wildschut ve Jos Beek vakalarından sonra yeni bir jinekoloğun daha kendi spermini hastalarında kullandığı ortaya çıktı.

Doğurganlık merkezi Nij Geertgen ve insanlara ebeveynlik araştırmalarında yardımcı olan Fiom kuruluşunun yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkan bilgiye göre, 1988 ila 1992 yılları arasında Boxtel ve Veghel kentlerinde iki ayrı hastanede çalışan ve Brabant bölgesinde ikamet eden jinekolog Henk Ruis, en az 3 hastasında kendi spermini kullandı.

Elsendorp'taki Nij Geertgen doğurganlık kliniği, Dr. Ruis'in (71) seksenlerin ortalarında kurduğu ve 2014 yılında iflas eden Geertgen Vakfı'nın devamı olarak kuruldu.

Doktor Henk Ruis, Volkskrant'a yaptığı açıklamada bunu bilinçli olarak yapmadığını belirtti ve "Tam bir sürpriz oldu." ifadesini kullandı.

NOS’e de konuşan Ruis böyle bir durumun olmaması gerektiğini belirtirken, üç donör çocuktan ikisi ile teması bulunduğunu kaydetti. Doktor bilinçli olarak böyle bir işlem yapmadığını belirtirken, "Tek düşünebildiğim, tohumun değiştirildiği." ifadesini kullandı.

Laboratuvardaki tesislerin şimdiki kadar iyi organize edilmediğini söyleyen Dr. Ruis. "Teknoloji yeniydi, laboratuvar küçüktü ve sürekli denetim yoktu. Her şeyi kendim yaptım." dedi.

Bir donör çocuk sayesinde ortaya çıktı
Nij Geertgen tarafından yapılan açıklamada, Haziran ayında Fiom’a yapılan bir başvuruda, Dr. Ruis'in çocuğu olduğunu düşünen bir kişinin talebi üzerine araştırma başlatıldı. Bu sırada Dr. Ruis’ın araştırmaya katkıda bulunmak için kendi sperm örneğini kuruma ilettiği belirtildi. 

Araştırma sonucunda jinekolog Ruis’ın doğurganlık tedavisinde kendi spermini kullandığı ortaya çıkartıldı. Araştırma derinleştirilerek devam ettiğinde de 2 ayrı donör çocuk daha bulundu.

Fiom ANP'ye verdiği demeçte, "araştırmada üç donör çocuğun DNA’sının Dr. Ruis'in DNA profiliyle eşleştiği görüldü." ifadesini kullandı.

Doktorun çalıştığı hastaneler
Yapılan açıklamaya göre eden jinekolog Henk Ruis 1980'lerde ve 1990'larda Boxtel'deki eski Liduina Hastanesinde ve 2005 yılına kadar da Veghel'deki Sint-Joseph Hastanesinde aktif olarak çalıştı. Bu hastanelerde de suiistimallerin gerçekleştiğine dair henüz bir işaret bulunamadı.

Dr. Ruis, doğurganlık tedavilerinde kendi spermini kullandığı ortaya çıkan beşinci Hollandalı jinekolog. Fiom’a göre, aynı şeyi yapan en az on Hollandalı doktor daha bulunuyor. Kurum özellikle şüphe içinde olan ebeveyn ve donör çocuklara seslenerek, kurumla irtibata geçmesi çağrısında bulundu.

Mayıs ayında basına bir açıklama yapan Donor Çocuk Vakfı (Stichting Donorkind ) Kurul Üyesi Ester de Lau, son beş yıl içinde yapılan incelemelerde en az 10 jinekoloğun doğurganlık tedavisi esnasında hastalarının izni olmadan kendi spermini kullandığının tespit edildiğini duyurdu. Ester de Lau açıklamasında, ortaya çıkan tüm vakaların basına yansımadığını ve bunun donör çocukları korumak için yapıldığını vurgulamıştı.

Karbaat, Wildshut, Beek ve Nagel
Hollanda’da Jan Karbaat 80 kadında kendi spermlerini kullandığı ortaya çıkartılmış ilk kişiydi. Karbaat 2017 yılında vefat etti.

2009 yılında vefat eden Jan Wildschut aynı işlemi 1981-1993 yılları arasında çalıştığı Zwolle'deki O dönemki ismi Sophia Hastanesi olan Isala Hastanesi'nde uyguladı. Şuana kadar 50’nin üzerinde vaka tespit edildi.

2019 yılında vefat eden Jos Beek ise 1973-1986 yılları arasında Leiderdorp’taki Elisabeth Hastanesi'nde tedavi ettiği 21 hastada kendi spermini kullandı.

Son olarak bu yıl ortaya çıkan davada da Jinekolog Henk Nagel’ın da 1977 ile 1985 yılları arasında çalıştığı Den Bosch’daki Jeroens Bosch hastanesinde 4 kişiye kendi spermini kullandığı ortaya çıktı.

Foto: Omar Lopez - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın