Hollanda’da hanelerin yarısından fazlası geçen yıl ağustos ayından bu yana giderek daha yüksek miktarlarda gelen enerji faturalarına karşı mücadele veriyor. Bazı hanelerin faturalarındaki zam miktarının 100 euroya kadar çıktığı belirtiliyor.
Rabobank'taki müşteri işlem verilerine dayanarak bir analiz raporu yayınlayan ekonomistler şuanda Hollanda’daki hanelerin yarısından fazlasının enerji faturalarının zamlandığını açıkladı. Ekonomistlere göre tüketiciler bu zamları ciddi şekilde ceplerinde hissediyor.
Geçtiğimiz yıl ağustos ayından bu yana enerji fiyatlarında artışın yaşandığını belirten ekonomistler, sadece yüzde 23’lk bir kesimin fatura miktarının değişmediğini ve yüzde 19’luk bir kesimin faturalarının ise düştüğünü açıkladı.
Savaş etkili oldu!
Rabobank, aylık enerji harcamasını Ağustos 2021'deki harcamayla karşılaştırdı. Rabobank ekonomisti Carlijn Prins, "O andan itibaren, enerji maliyetlerinde neyin ödendiğine baktık. Tüketiciler, kısmen Ukrayna'daki savaş nedeniyle gaz ve elektrik için daha fazla ödüyor" dedi.
Araştırma sonucuna göre, Mayıs ayında tüm hanelerin yüzde 10'unun enerji faturası yaklaşık yüzde 10 arttı.
Yüzde 13'ünün faturası yüzde 50'nin üzerinde zamlanırken, yaklaşık yüzde 4’ünün fatura tutarı neredeyse iki katına çıktı.
Son aylarda; enerji faturalarındaki artışla uğraşmak zorunda kalan hanelerin sayısının, enerji faturaları düşen kişilerin sayısından daha hızlı arttığına dikkat çeken Carlijn Prins, giderek daha fazla hanenin artan enerji fiyatlarından etkilenmeye başladığını belirtti.
Neredeyse her beş haneden birinin (yüzde 19), aylık enerji faturasında 50 eurodan fazla artış görüldü. Hanelerin yüzde 8’inin fatura bedeli 100 eurodan daha fazla zamlandı.
Nihai fatura bedeli değişkenlik gösterir
Rabobank yapılan analizde, yıllık veya nihai olarak ödenecek miktarlara bakılmadığını, bazı hanelerin örneğin yılsonunda ödenen vergi iadeleri gibi, farklı durumlarla karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.
“Gerçek enerji tüketimi de yıllık faturayı etkiliyor. Ilıman bir kış veya enerji tasarrufu önlemleri fark yaratabilir.” diyen ekonomist Prins. bunun etkisini belirlemenin zor olduğunu çünkü gerçekte ne kadar enerji kullanıldığını ve insanların hangi oranlarda ödeme yaptığını bilinmediğini kaydetti.
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın