Göçmen kökenli öğrencilerin, Eğitim Yürütme Hizmeti'nin (DUO) bilgisayar sistemleri tarafından dolaylı olarak ayrımcılığa uğradığı belgelendi. Ortaya çıkan veriler ayrımcılığın düşünüldüğünden daha büyük olduğunu gösterdi.

DUO tarafından bağımsız bir kuruluş olan Algorithm Audit’e yaptırılan bir takip araştırmasında, kurumun 2021 ve 2023 yılları arasında öğrencileri nasıl kontrol ettiğine odaklanıldı. Araştırmada, bir öğrencinin “ailesinden ayrı yaşayan öğrencilere yönelik verilen bursu” haklı veya haksız yere alıp almadığı incelendi.

Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor Hollanda'da öğrenciler için eğitim maliyetleri artıyor

İnceleme sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre, göçmen kökenli öğrenciler, Hollanda kökenli öğrencilere göre iki kat daha fazla “dolandırıcılık riski” olarak görüldü. Ayrıca bu gençlerin ‘ev ziyareti’ için seçilme olasılıkları da 6 kat daha fazla. Algorithm Audit bürosunun araştırmacıları, kullanılan algoritmanın "açıkça yapısal bir önyargı eğilimi" olduğunu belirtiyor.

Türk ve Fas kökenli ebeveynlerin çocukları, genellikle ailelerine yakın mesafede veya akrabalarının yanında oturdukları için algoritmaya göre “dolandırıcılık” ile suçlanma olasılıkları da daha yüksek.

Yapısal olarak “önyargılı” davranan bu algoritmada dolandırıcılık riski olmayan öğrenciler bile ekstra kontrollere tabi tutulmuş. "Düşük risk" derecesine sahip göçmen kökenli öğrencilerin, aynı dereceye sahip Hollandalı öğrencilere göre incelenme olasılığı neredeyse iki kat daha fazla.

Daha fazla veri incelenebildi
Algorithm Audit araştırması, geçen yıl yapılan önceki bir araştırmanın takibi olarak yapıldı. İlk araştırmada da DUO'nun öğrencilere karşı ayrımcılık yaptığı ortaya çıkmıştı ancak son araştırmayı önceki araştırmalardan farklı kılan şey, DUO'nun CBS'den öğrencilerin göçmen kökenlerine ilişkin verileri almış olması. Bu nedenle, Algorithm Audit bu verileri DUO'nun kontrol sürecindeki farklı adımlarla ilişkilendirebildi. Organizasyon, verilerin analizi sonucunda algoritmanın önyargılı çalıştığını belgelemiş oldu.

Önceki araştırmada ortaya çıkanlar
Haziran 2023'te NOS, Investico ve Hoger Onderwijs Persbureau, göçmen kökenli öğrencilerin dikkat çekici bir sıklıkla dolandırıcı olarak etiketlendiğini ortaya çıkarmıştı. Dolandırıcılık iddialarına itiraz eden öğrencilerin avukatları ile yapılan görüşmelerde, bu davaların yüzde 97'sinin göçmen kökenli gençlerle ilgili olduğu görülmüştü.

Bu duruma tepki olarak, Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, DUO'nun ailelerinden uzakta yaşayan burslu öğrencileri kontrol etmek için algoritma kullanmayı derhal bırakmasını istemişti. Bakan ayrıca hükümet adına göçmen kökenli öğrencilerden özür dileyerek, konunun yeniden araştırılacağını belirtmişti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş