Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), haziran ayı gıda fiyatlarına ilişkin elde edilen son verileri paylaştı. Buna göre haziran ayında gıda fiyatları yüzde 11 artarak, 1976'dan bu yana elde edilen en yüksek oranlara ulaştı.

Gıda fiyatlarındaki yüzde 11’lik artışın, mal ve hizmet fiyatlarındaki yüzde 8,6'lık genel artıştan daha yüksek olduğu gözlemlendi.

En fazla fiyat artışı et ve balıkta görüldü
CBS verilerine göre; artış en çok yaklaşık yüzde 16 ile et ve balık ve yüzde 14 ile süt ürünlerinde gerçekleşti. Kurum gıda üreticilerinin geçen yıldan bu yana fiyatları toplamda yüzde 23 artırdığına dikkat çekti.

Haziran 2022'de tüketicilerin sofraya koyduğu et parçası bir yıl öncesine göre yüzde 16'dan daha pahalı hale gelirken balık fiyatı da yüzde 10 arttı. Şuanda ortalama bir tüketici ete, balığa göre 5 kat daha fazla para harcamak zorunda kalıyor.

Süt ürünlerinde fiyatı en çok artan ürün tereyağı oldu. Margarin ve zeytinyağı gibi diğer sıvı ve katı yağların fiyatlarında da artış kaydedildi.

Savaş büyük etki yaptı
Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından bu yana Hollanda'da gıda fiyatları gözle görülür şekilde artarken teslimat darboğazları nedeniyle tüketiciler için fiyatların giderek daha pahalı hale geldiği belirtiliyor.

Mayıs 2022'de gıda fiyatlarında ortalamanın üzerinde artışlara değinilen CBS açıklamasında, Hollanda'daki gıda artış oralarının özellikle Doğu Avrupa'daki Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde olduğu vurgulandı.

AB – Kanada anlaşmasına onay
Öte yandan Hollanda parlamentosunun üst kanadı, Avrupa Birliği (AB) ile Kanada arasındaki Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'nı onayladı.

AB'nin Kanada ile 7 yıl müzakere ettiği ticaret anlaşması 2016'da imzalanmasına karşın Hollanda'daki bazı partilerin karşı çıkması sebebiyle parlamentonun üst kanadından geçirilememişti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın