Hollanda’da on binlerce kişinin gıda ihtiyacını karşılayan Gıda Bankası, artan talep ve azalan bağışlar nedeniyle endişeli.. Gıda bankaları çatı organizasyonu Voedselbanken Nederland yakın bir gelecekte yardıma ihtiyacı olanlara verilen gıda paketlerinin küçüleceği veya her başvurana yardım edilemeyeceği korkusu ile karşı karşıya olduklarını açıkladı.

Ülke genelinde toplam 172 Gıda Bankası bulunuyor. Yaklaşık 13 bin gönüllünün çalıştığı gıda bankalarında, geçinemediği ve gıda masrafını karşılayamadığı için kuruma başvuran kişilere dağıtılan gıda paketlerinin içindeki malzemeler, vatandaşlardan, şirketlerden ve diğer kuruluşlardan gelen bağışlarla karşılanıyor. Gıda Bankası verilerine göre haftalık olarak toplam 40 bin aileye gıda paketi veriliyor. 

Voedselbanken Nederland’a göre temmuz ayı başında gıda paketi için başvuran aile sayısı yaklaşık yüzde 3 oranında artış gösterdi. Ancak temmuz ayından bu yana başvuru sayılarında yüzde 9 gibi hızlı bir artış oldu.

Konu ile ilgili Nu.nl sitesine bir açıklama yapan Voedselbanken Nederland talebin artması ve arzın azalması nedeniyle, önümüzdeki dönemde gıda bankalarının hala yeterli gıda paketine sahip olup olmayacağının bilinmediğini belirtti. 

Kurum açıklamasında “Dağıtabileceğimiz gıdanın sınırlarına ulaşıyoruz. Daha az gıda var ve bu da daha fazla insana dağıtılması gerekiyor. Bu büyük bir zorluk.” şeklinde ifade kullanıldı ve bu durumun bölge veya şehir fark etmeksizin, ülke genelinde yaşandığına dikkat çekildi.

Gıda Bankasına bağlı Çocuk Vakfı’ndan yapılan açıklamada da başvuruların arttığı belirtiliyor. Normal şartlarda yaklaşık 16 bin çocuğa ayakkabı, giysi ve oyuncak gibi malzeme yardımı veren kuruluş, şuanda 20 binin üstünde çocuğa yardım vermeye çalıştığını belirtiyor. Kuruma göre dağıtılmak üzere depolanan malzemede şimdilik eksik yaşanmıyor ancak kurum önümüzdeki yıl için bunu garanti edemeyeceğini belirtiyor.

Talep ve arz dengesi giderek bozuluyor
Hemen hemen her büyük ve orta ölçekli belediyenin en az bir yerel gıda bankası var. Gıda bankalarında ihtiyaç sahiplerine gıda ürünlerinin dışında sabun, deodorant ve diş macunu gibi bakım ürünleri de veriliyor.

Yaşanan kriz kuruluş için iki yönlü bir sorun haline geliyor. Bir yandan insanlar ve firmalar gıda, giyim ve bakım ürünleri gibi ürünlerde daha tasarruflu davranmaya çalıştığı için kuruma yapılan bağışlar azalıyor. Diğer yandan, daha fazla insan gıda bankalarına yöneldikçe talep artmaya devam ediyor.

Beslenecek boğaz satısı artıyor
Gıda Bankaları daha fazla kişiye yardım etmeyi hedefleyerek Eylül ayında başvuru şartlarında güncellemeye gitti ve gıda paketi alma eşiğini düşürdü. Mevcut kurala göre örneğin iki çocuklu tek yaşayan bir ebeveyn ayda yiyecek ve içecek masrafı için 520 euro'dan daha az harcama yaptığını beyan ederse kuruma başvuru yapabiliyor. Bu sınır eylül öncesinde 450 euroydu.

Voedselbanken Nederland başvuru sayılarının eşik sınırını düşürmekten kaynaklanmadığını özellikle vurguluyor ve her alanda problem yaşandığını “Toplamda daha fazla boğazın doyurulmak zorunda olduğu görülüyor” sözleriyle açıklıyor.

“Önlemek tedavi etmekten iyidir!”
 Gıda bankalarını devlet yardımı almadan sadece yapılan bağışlarla ayakta kalmaya çalıştığını belirten Voedselbank Nederland, tüm tedarikçilerden ve vatandaşlardan bağış yaparken daha cömert olmalarını istediklerini belirtiyor. Aynı zamanda hükümetin tutumunu da eleştiren kurumlar “Devlet zor durumdaki insanlara yardım edeceğini söylüyor ama o zaman zaten çok geç kalmışsındır. Hükümet insanların başının belaya girmemesini sağlamalı. Önlemek tedavi etmekten iyidir, şuanda sadece yaraya bant yapıştırmaya çalışılıyor” şeklinde ifade kullandı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.