Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) 2017 yılında gençlerle yaptığı bir özel sağlık araştırması anketini geçen yıl da tekrarladı. Anket için 12-25 yaş arası bin 4 dört yüz gençle görüşüldü. Çıkan sonuçlar gençler arasında uyku problemi yaşayanların sayısının arttığını gösterdi.

Perşembe günü açıklanan CBS sonuçlarına göre, beş yıl öncesiyle kıyaslandığında, gençler arasında uyku sorunlarının yanı sıra ruh sağlığı şikayetleri ve depresyonla mücadele eden kişilerin sayısı da önemli ölçüde artmış durumda.

Geçen yıl, ankete katılanların yüzde 22'si anketten önceki iki hafta içinde uyku sorunu yaşadığını bildirdi. Bu oran 2017'de yüzde 14'tü.

Anketten önceki dört hafta içinde psikolojik sorunlar yaşadığını belirten gençlerin oranı yüzde 16. Bu oran 2017'dekinden iki kat daha yüksek. Ankete katılanların yüzde 12’si ise depresyon geçirdiğini belirtiyor. Bu oranın 2017’de yüzde 5 olduğu görülmekte.

Sorun korona krizi ve sosyal medya baskısı olabilir
Araştırmacılar, gençlerin son yıllarda yaşadığı sorunların korona kriziyle çok ilgisi olduğunu düşünüyor.

CBS araştırmacısı Tanja Traag, 2020 ve 2021 yıllarında korona krizinin etkisi ile "2020 ve 2021 yılları arasında korona etkisi ile büyük bir sıçrama yaşandığını belirtirken, ancak sorunların geçen yıl da azalmamış olmasının endişe verici olduğunu dile getiriyor.

Kötü uyku daha kötü performans göstermenize, kendinizi daha az iyi hissetmenize ve dayanıklılığınızı kaybetmenize neden olur. Bu da kötü uykuya neden olabilir. Bir GGD araştırmacısı bu durumu “bir kısır döngü” olarak nitelendiriyor.

Yıllardır GGD Amsterdam'da gençlerin uyku kalitesini araştıran Vincent Busch ise günümüzün sorunlarında sosyal baskının rol oynadığını düşünüyor.

"Kısır bir döngü” yaşandığını belirten Busch, bu durumu “sosyal medyada mükemmel görünmeniz ve mükemmel, süper ilginç bir hayata sahip olmanız ve gerekiyor. Bu da muazzam baskı ve stres yaratıyor.” şeklinde açıklıyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Inzmam Khan - Pexels

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş