Vatandaşların alım gücünü artırmak ve yüksek enflasyona karşı korumak amacıyla önümüzdeki yılın başından itibaren sağlık ve kira yardım ödeneklerine (Zorg- en huurtoeslag) zam yapıldı. Bununla birlikte bu ödenekler için geçerli olan gelir sınırı da yükseltildi. Başka bir değişle örneğin bu yıl geliri yüksek olduğu için sağlık yardımı alamayan kişiler dahi 2023’de bu ödenekten faydalanabilecek. Yapılacak değişimle yaklaşık 500 bin kişiye ödenek alma imkanı doğacak.

Sağlık ve kira yardımı aslında bir çeşit avans olarak ödeniyor. Uzmanlar bu nedenle vatandaşların yılda iki kez ödeneklerde yapılan değişiklikler konusunda araştırma yapmasını tavsiye ediyor. Bunun yanı sıra özellikle kişisel durumlardaki, (yeni iş, evlilik, taşınma vb.) değişikliklerin vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor. Aksi halde “avans” mantığı ile verilen yardımlar geri istenebilir.

Sağlık Yardımı Ödeneği
Bu yıl tek başına yaşayan bir kişinin sağlık yardımından (Zorgtoeslag) faydalanabilmesi için gelirinin 31.998 euroyu geçmemesi gerekiyordu. Çiftler için bu sınır 40.944 euroydu. Bu miktar yaklaşık olarak yıllık brüt kazanç anlamına geliyor ve bunu Vergi Dairesinin web sitesi üzerinden de hesaplayabilirsiniz.

Sağlık yardımı ödeneğine başvuru yapabilmek için tek yaşayanlar için azami yıllık gelir miktarı 38.520 euro'ya çiftler içinse 48.224 euro’ya çıkartıldı. Başka bir değişle bu yıl geliri yüksek geldiği için sağlık yardımı alamayanlar önümüzdeki yıl bu imkandan faydalanabilecek.

Bu nedenle, durumunuzun veya gelirinizin değişmesi halinde mutlaka Vergi Dairesini bu durumdan haberdar etmeniz gerekmekte. Zamanında yapılmayan bilgilendirmeler için suçlu duruma düşüp, ‘avans’ niteliğinde aldığınız sağlık yardımını geri ödemek zorunda kalabilirsiniz. Kişisel durum değişikliği örneğin birlikte yaşamaya başlama, evlilik, ayrılma, kendi işini kurma veya bir iş üzerinden ek gelir elde etme gibi durumları kapsamakta.

Kira Yardımı Ödeneği
Önümüzdeki yıl kira yardımı (Huurtoeslag) miktarları gibi kişinin varlık miktarı ve evlerin kira bedellerinde de değişiklik yapıldı. 1 Ocak 2023 tarihinde kira yardımı alabilmek için tek başına yaşayanların elindeki varlık değerinin en fazla 33.748 Euro (2022’de 31.747 euroydu) ve çiftler içinse bu 67.496 euro (2022’de 63.494  euroydu) olması gerekmekte. 

Kira yardımında 2022’deki kurala göre konutun kirasının en fazlz 763,47 euroyu geçmemesi gerekiyordu. Bu sınır 808,06 euroya çıkartıldı.

Önümüzdeki yıl kira veya sağlık yardımı alıp alamayacağınızı Vergi Dairesinin web sitesinden kontrol edebilirsiniz.

Kira yardımı için bu linki ziyaret edebilirsiniz
Sağlık yardımı için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Frauke Riether - Pixabay
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.