Hollanda’da seçmenler 15 Mart günü Eyalet meclislerinde yer alacak vekilleri belirlemek için sandık başına gitti. Şuana kadar elde edilen rakamlara göre sandık başına giden seçmen sayısı son 36 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. İkinci kez eyalet meclisi seçimlerine giren DENK partisi beklediği oy oranını yakalayamadı.

İlk sandık çıkış anketlerine göre Eyalet Meclisi seçimlerinde katılım yüzde 62,1 oldu. 1987'de yapılan seçimlerde katılım oranı yüzde 66,3, 2019’da ise yüzde 56 düzeyindeydi.

Hollanda’da Çarşamba günü Eyalet Meclisi seçimlerinde, hükümetin azot planına tepki amacıyla 4 yıl önce kurulan Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) ezici bir üstünlük elde etti. Dört yıl önceki seçimlerin galibi olan aşırı sağcı Demokrasi Forumu Partisi (FvD) ise en fazla oy kaybeden parti oldu.

İkinci sefer Eyalet Meclisi seçimlerine katılan DENK partisi ilk sonuçlara göre beklediği desteği göremedi. Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve göçmenlerin oluşturduğu DENK Partisinin, sandık çıkışı anketlerine göre oylarının bir önceki eyalet seçimlerine göre azaldığı görüldü. Buna göre DENK Partisinin senatoda sandalye kazanma ihtimali kalmadı.

Parti’den gece saatlerinde yapılan ilk açıklamada DENK seçmeninin katılımının düşük olduğunu gösterdiği belirtildi.

DENK partisi lideri Farid Azarkan yaptığı ilk değerlendirmede; “Gelen ilk sonuçları heyecanla bekliyoruz, ancak 30 yılın en yüksek seçime katılımı ve Çiftçi Partisinin (BBB) büyük başarısı halkın hükumet politikalarına itirazını gösteriyor. Hollanda toplumu hükumet politikalarının üzerine kalın bir çizgi çekti.” dedi.

DENK partisi Çarşamba günü yapılan seçimlere Noord Holland, Zuid Holland ve Utrecht bölgelerinden katıldı. 

Seçimde farklı partilerden yarışan diğer Türk kökenli adayların durumu ise büyük ölçüde tercihli oyların sonucunun açıklanmasıyla belli olacak.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Doğuş

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.