Hollanda’da öğrencilerin kalacak bir oda veya ev bulması giderek zorlaşıyor. Kiralar artıyor, gençlerin masrafları yüklü hale geliyor. Farklı bir şehirde eğitim görecekler kalacak yer bulamadığında bir de artan yol masraflarından muzdarip oluyor. Ancak giderek daha fazla insan evinin bir odasını öğrencilere kiraya veriyor veya vermeyi düşünüyor.

İçişleri Bakanlığı'nın bir araştırmasına göre, tam 100 bin kişi evinin bir odasını bir öğrenciye kiralamayı düşünüyor. Konut Bakanı Mona Keijzer, odasını kiralayana vergi avantajı da sağlayan bu durumu teşvik etmek amacıyla, Perşembe günü bir bilgilendirme kampanyası başlattı.

Kampanya, oda kiralamanın (hospitaverhuur) faydaları ve düzenlemeleri hakkında odasını kiraya verecek potansiyel kişileri bilgilendirmeyi hedefliyor.

İçişleri Bakanlığı'na göre, Hollandalıların yaklaşık üçte biri uygun bir alana sahip ve yüzde 8'i ‘hospita’ veya “hospes” olmayı düşünüyor. Bakanlığa göre bu kişilerin hepsi odasını kiraya vermiş olsa, 60.000 öğrenci odası açığı bir anda çözülebilir.

Konut Bakanlığı; bu durumu daha da teşvik etmek için, bu yolla oda kiraya vermeyi daha cazip hale getirmek amacıyla düzenlemeleri uyarlamaya çalışıyor.

Hospitaverhuur, hospes  ve hospita nedir? 
"Hospitaverhuur," Hollanda'da bir ev sahibinin (hospes veya hospita olarak adlandırılır) evinin bir odasını bir öğrenciye veya başka bir kiracıya kiralaması anlamına gelir. Bu şekilde evini kiralayan kişiye "hospita" veya "hospes" denir. "Hospita" genellikle kadın ev sahipleri için kullanılırken, "hospes" erkek ev sahipleri için kullanılır.

Hospitaverhuur genellikle ev sahibinin de aynı evde yaşadığı, ortak alanların (mutfak, banyo gibi) paylaşıldığı bir düzenlemeyi ifade eder. Bu model, özellikle öğrencilere uygun ve daha ucuz konaklama sağlamak amacıyla yaygın olarak kullanılmakta.

Nasıl hospita/hospes olursunuz?
Oda kiralamaya (hospitaverhuur) nasıl başlarsınız? Aşağıda bazı ipuçlarını okuyabilirsiniz
1. Evinizin uygun olup olmadığını kontrol edin
Bir odayı kiralamaya başlamadan önce, evinizin şartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Örneğin, kiralayıcı olarak kiracınızla erişimi paylaşmalısınız ve mutfak ve banyo da ortak kullanılmalıdır. Bu konuda daha fazla bilgiye Rijksoverheid web sitesinden ulaşabilirsiniz.

2. Gerekli izinleri alın
Bir eviniz varsa, bir odayı kiralamadan önce ipotek sağlayıcınızdan izin almanız gerekir. Her banka oda kiralamaya izin vermez ve genellikle sadece ipoteğin büyük bir kısmını ödediğinizde bu mümkündür. Kendiniz bir kiracıysanız, mülk sahibinden izin almanız gerekir çünkü genellikle kiralanan bir evin bir bölümü dahi başkasına kiralanamaz.

3. Bir kira sözleşmesi yapın
Açık bir kira sözleşmesi zorunludur ve her iki taraf için de yasal koruma sağlar. Sözleşmede kira bedeli, fesih süreleri ve ortak alanların kullanımı gibi konularda anlaşmalar yapılır. Rijksoverheid web sitesinde böyle bir kira sözleşmesinin nasıl hazırlanacağı konusunda bilgiler bulunmaktadır.

4. Vergi avantajları
Hospitaverhuur en büyük avantajlarından biri, yıllık vergi muafiyetinden yararlanmak. 2024 yılı için 5.998 euro'ya kadar olan kira gelirleri için vergi muafiyeti bulunmakta. Başka bir değişle bu miktar için vergi ödemenize gerek bulunmuyor. Ayrıca, hospitaverhuur, AOW, WIA, Wajong veya WW ödeneği ile Genel Dul ve Yetim Sigortası Yasası (Anw) veya kira yardımı, çocuk bakım yardımı, sağlık yardımı veya çocuğa bağlı bütçe gibi ödenekleri de etkilemez. Ancak, kendi kira fiyatınızı, sosyal yardımınızı (Bijstaand) veya AIO'nuzu etkileyebilir. Daha fazla bilgi için buraya bakın.

5. Kiracı bulmak için platformları kullanın
Bir kiracı bulmak için Hospi Housing ve Kamernet gibi platformlar aracılığıyla kolay olabilir. Bu platformlar, kiracı bulmanıza yardımcı olur ve idari işlemler ve sözleşmeler konusunda da rehberlik sağlar.

6. Yerel kuralları kontrol edin 
Oda kiralamaya ilişkin kurallar belediyelere göre farklılık gösterebilir. Bazı belediyeler, örneğin, ek kurallar veya izinler gerektirir. Yerel yönetimle iletişime geçmek ve tüm düzenlemelere uygun olduğunuzdan emin olmak için akıllıca olur. Ayrıca, Konut Bakanlığı'nın hazırladığı "hospitawijzer" adlı rehberden de daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.