Hollanda’da enerji şirketleri zam kararında geri adım atmak zorunda kaldı. Üç şirket 1 Ekimde uygulamaya sokmayı düşündüğü tarife ücretlerini artırma kararını ertelendiğini açıkladı. Eneco ve Vattenfall daha önceden bilgilendirilen müşterilere ekimden itibaren zamlı tarifeden vermeye devam edecek. Sadece Essent müşterilerinden değişken tarifeye sahip olanlar 7 Kasımdan itibaren zamlı tarifeden ödeyecek. Greenchois ise zamlı tarife kararını uygulamaya devam edecek.

Eneco, Greenchocice ve Vattenfall şirketleri Enerji bakanı Rob Jetten’ın bu hafta yaptığı açıklamaya rağmen ekim ayında tüketim fiyatına zam yapılacağını açıklamıştı. Bu açıklama üzerine harekete geçen Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu ACM, Perşembe günü yaptığı bir açıklamada, enerji şirketlerinin 1 Ekim itibariyle planladığı zammın, mevcut yasalara uymadığını ve şirketlerin incelemeye alınacağını açıkladı. 

ACM açıklamasında aynı tüketicilerde olduğu gibi şirketlerin de zam kararını 30 gün önceden müşterilerine bildirmesi gerektiği, aksi halde cezai yaptırım uygulanabileceği belirtildi.

ACM’nin bu açıklaması sonuç buldu ve üç büyük şirket zam kararında geri adım atmak zorunda kaldı.

Vattenfall tarafından yapılan açıklamada, müşterilere fiyat artışının duyurulması ve uygulanması arasında otuz günlük bir süre tanınacağını açıkladı. Sadece ağustos ayında zamlı fiyatlarla ilgili mektup alan müşterilerin ekim ayından itibaren zamlı tarifeden ödeme yapacağını belirtilen şirket açıklamasında, diğer müşterilere 30 günlük sürenin tanınacağını açıkladı. 

Eneco da bu minvalde yaptığı açıklamada, ACM kararı üzerine 1 Ekim'deki (önümüzdeki Cumartesi) fiyat değişikliği hakkında önceden bilgilendirilen müşteriler bir uzatma alacak. Başka bir değişle zam kararına ait mesaj alan müşteriler, gelen mesajdaki günden bir ay sonra zamlı tarifeden ödeme yapmaya başlayacak. Şirket açıklamasında verilen örnek şu şekilde “Örneğin, müşteri 25 Eylül'de bizden yeni fiyatla ilgili mesaj aldıysa, bu tarife 25 Ekim'den itibaren geçerli olacak”  Şirkete göre,1 Kasım itibariyle tarifeler Ekim ayına göre daha düşük olacak.

Greenchoice ise son beş yıldır müşterilerine zamlı veya indirimli tarifeye geçileceğini 10 gün önceden bildirilme politikası izlediğini ve şirket sisteminin önümüzdeki dönem için değiştirilebileceğini belirtti. RTL haber servisine açıklama yapan şirket yetkilisi Coen de Ruiter, geriye dönük olarak değişiklik yapmanın mümkün olmadığını çünkü ekimde müşterilere iletilecek gaz ve elektriğin şimdiden piyasa değerinden satın alınmış olduğunu dile getirdi. De Ruiter ACM’in istediği şekilde 30 günlük sürenin ancak önümüzdeki dönem için mümkün olacağını 1 ekimde bildirilen zamların devam edeceğini açıkladı.

Essent sadece değişken tarifeye sahip müşterilerinin faturalarının 7 Kasımdan itibaren zamlı tarifeden hesaplanacağını duyurdu. Şirket zamlı tarifenin ne kadar olacağını konusunda 8 Ekimde açıklama yapacağını duyurdu.

ACM Perşembe günkü Avrupa Adalet Divanı ve Uyuşmazlık Komitesi'nin önceki kararlarına dayandırdığı açıklamasında, 30 günlük sürenin geçerli olduğunu belirterek, 1 Ekim itibariyle şirketlerin inceleneceğini belirtti. Kurum belirtilen süreye uymadığı tespit edilen şirketlerin “para cezası, ceza veya bağlayıcı talimat alma” gibi risklerle karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.