Geçtiğimiz hafta Avrupa piyasasında gas fiyatlarının düşmesi, Hollanda’daki fiyatların da düşmesine neden oldu. Eneco kasım ayından itibaren özellikle yeni abonelerin faturalarının daha düşük olacağını açıkladı.

Algemeen Dagblad gazetesinde yer alan bir haberde, enerji fiyatlarında son aylarda devam eden fiyat artışlarından sonra, gaz ve elektrik fiyatlarının düştüğü ve enerji devi Eneco’nun fiyatlarının da bir ayda yüzde 6 indirildiği belirtildi. 

Bu haber üzerine bir açıklama yapan Eneco 1 Kasımdan itibaren fiyatların indirildiği bilgisini doğruladı. Şirket açıklamasında önümüzdeki ay yeni kontrat imzalayan müşterilerin indirimli fiyattan faturalandırılacağını kaydetti.

Eneco’nun kasım faturası indirimli
Kasım ayında Eneco’yla yeni enerji kontratı imzalayacak olan bir kişi, gaz için metreküp başına 3,17 euro ve elektrik içinse kilovat saat başına 79 sent ödeyecek.

Diğer enerji şirketlerinden Budget Energie geçen hafta değişken gaz tarifesini metreküp başına 2,72 eurodan 2,61 euroya indirdi. Diğer iki enerji devi Vattenfall ve Essent'in 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni tarifelerini Kasım ayı sonunda açıklaması bekleniyor.

Genel olarak fiyatlar düştü
Her ne kadar fiyatlardaki indirimin ne kadar devam edeceği bilinmese de Avrupa gaz fiyatları şu anda son dört ayın en düşük seviyesinde. Bunun nedeni de arzın daha fazla olması. Sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) Avrupa'ya ulaşması ve Almanya’nın önümüzdeki altı ay içinde yeni LNG terminallerini açtığını duyurması da fiyatların düşmesinde rol oynadı. Ayrıyeten Norveç gaz ihracatını artırdığını açıkladı. Bu arada, ılıman sonbahar havası nedeniyle talebin düşmesi ve tüketiciler eskisine göre daha tasarruflu kullanımı ve gaz depolarındaki doluluk oranının maksimuma çıkması da fiyatlardaki düşüşe neden oldu.

Gaz depolarındaki doluluk oranı yüzde 92
Hollanda merkezli Avrupa sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören kasım vadeli gazın megavatsaat fiyatı 17 Ekim Pazartesi günü saat 12.00 itibarıyla megavatsaat başına 131,61 eurodan işlem gördü. TFF verilerine göre ağustos ayı sonunda en yüksek seviyesine çıkan gaz fiyatları şimdi neredeyse yüzde 60 geriledi. Avrupa’nın doğal gaz depolarındaki doluluk oranı 15 Ekim itibarıyla yüzde 92 olarak kayıtlara geçti.
 

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.