Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yayınlanan bir raporda, Hollanda'da emeklilik yaşının mevcut artan yaşam beklentisi nedeniyle en az 70'e yükseleceği belirtildi. 

Raporda, Hollanda, Danimarka, Estonya, İtalya ve İsveç'in gelecekteki hedefinde, mevcut yaşam beklentisi tarafından belirlenen 70 yaşın üzerinde bir emeklilik yaşına sahip olması gerektiği ifade edildi.

Hollanda'da AOW emeklilik yaşı şu anda 66 yıl 10 ay ve gelecek yıl 67 yaşına çıkacak. OECD raporunda, Hollanda’da AOW emeklilik yaşının ne zaman 70’e çıkartılma olasılığı bulunduğu belirtmiyor ancak, 2050 civarında 69 yıl olacağı öngörülüyor.

OECD araştırmacıları, "Son on yılda yaşam beklentisinin yavaşlamasına rağmen, tahminler gelecekteki bir büyümeyi gösteriyor" şeklinde belirtiyor.

PME emeklilik fonunun yönetim kurulu başkanı Eric Uijen’e göre emeklilik yaşı 2050 civarında 70 yaşına çıkacak. Ancak, Uijen aslında yaşam beklentisinin her geçen gün daha da uzadığını da sözlerine ekliyor ve “Eğer biraz sağlıklı kalırsak, bu tabii ki iyi haber.” şeklinde açıklıyor.

OECD, yaşlı işçilerin iş piyasasına katılımındaki gelişmeyi 'dikkate değer' olarak değerlendiriyor.

OECD'ye göre, üye ülkelerin 55 ila 64 yaş arasındaki işgücüne katılım oranı bu yılın ikinci çeyreğinde %64'e ulaştı ve bu, on yıl öncesine göre neredeyse 8 puan daha yüksek.

Ancak, daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor. OECD’ye göre, birçok yaşlı çalışan hala yeteneklerini güncellemede zorluk yaşamakta. Ayrıca, daha yüksek seviyedeki işlere yönelik fırsatları azalmakta. Bunun yanı sıra, bazı yaşlılar, kısa ve istikrarsız iş kariyerleri nedeniyle yaşlılık döneminde yetersiz bir emeklilikle karşılaşabiliyor. OESO, yaşlı işçilerin verimlilik konusundaki endişelerin sıklıkla yaşa dayalı ayrımcılığa ve işverenlerin olumsuz tutumlarına yol açtığını belirtiyor.

OECD’ye göre, ülkeler yaşam beklentisine bağlı olarak emeklilik yaşı ayarlama mekanizmalarını yaygın olarak kullanıyor. Örneğin, Danimarka, Estonya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler, yaşam beklentisi arttıkça emeklilik yaşını yükseltiyor. Diğer taraftan, Hollanda, Finlandiya, Portekiz ve İsveç, yaşam beklentisindeki artışa göre yılda sekiz ay emeklilik yaşı artırıyor.

Haber: Sedat Tapan
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.