Rabobank ekonomistlerine göre Hollanda ekonomisi bu yılın sonundan itibaren enflasyondaki gelişme ile birlikte küçülme gösterecek ve bu daralma önümüzdeki yıl da devam edecek.

Rabobank, Hollanda ekonomisinin enflasyon nedeniyle bu yılın sonunda küçülmeye başlayacağını ve önümüzdeki yıl da küçülmeye devam edeceği tahmininde bulunuyor. Ekonomistlere göre bunun nedeni, diğer şeylerin yanı sıra artan enerji ve yiyecek fiyatları ve bunun sonucunda hanelerin harcamalarındaki gerileme.

Ekonomi bu yılın ilk yarısında büyüme gösterdi, tüm yıl için yüzde 4,7'lik bir artış olacağı tahmin edilmekte. Bankaya göre sonuçta yüzde 0,2'lik küçük bir artı beklense de, gelecek yıl yılın bir bölümünde daralma olacak.

Ekonomideki küçülmenin ana nedeni olarak hanelerin alım gücünün düşmesi olduğu belirtiliyor. Rabobank, bu yıl enflasyonun yüzde 11,4, gelecek yıl ise yüzde 4,9'a düşeceği tahmininde bulunuyor. 

Bankaya göre enflasyondaki artış hızı ile ücretlerdeki artış hızı aynı hızlılıkta olmadığı için tüketicilerin harcamalarında düşme yaşanacak.

Tüketicilerin dışında şirketler de yüksek enerji ve satın alma fiyatlarıyla uğraşmak zorunda kalıyor. Bu durum ya satılan malın fiyatının artmasına veya kar marjlarının düşmesine neden oluyor.

Anlık bir şok yaşanmayacak
Rabobank, zayıf ekonomik dönemin uzun soluklu olmasını bekliyor. Ekonomist Frank van Es yaptığı açıklamada, “Enflasyonun zararı kademeli olarak ekonomiye sızdığından, kısa vadeli bir olumsuz şok beklemiyoruz. Bunun yerine, büyümenin daha uzun bir süre boyunca fiilen durma noktasına geleceğini düşünüyoruz” şeklinde açıkladı.

Rabobank diğer yıllara göre düşük olmasına rağmen işsizliğin yüzde 4,1'e çıkacağı tahmininde bulundu.

Banka uzun süreli yüksek enflasyonun sonuçlarını tahmin etmenin zor olduğunu kaydetti. Açıklamada “Birçok hanenin harcama modellerini ayarlamak zorunda olduğu ve hatta finansal sorunlarla karşı karşıya kaldığı açıktır, ancak bunun ekonomik büyüme üzerinde nihai olarak ne ölçüde etki yaratacağı belirsizdir.” ifadesi kullanıldı.

Foto: Towfiqu barbhuiya - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.