Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı 1 Ocak'tan itibaren öğrenci kredilerine uygulanan faiz oranlarını artırma kararı aldı. Bakanlık sözcüsü, yaklaşık 140.000 eski hbo ve üniversite öğrencisinin Ocak ayından itibaren daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacağını söyledi. 

2018 yılından bu yana aldığı krediyi 0 (sıfır) faizle geri ödeyen yüksek meslek okulu ve üniversite öğrencileri, geri ödemede yüzde 0,46, MBO öğrencileri ise yüzde 1.78 oranında faiz ödeyecek. 

Uygulamaya 2016 yılından önce alınan krediler de dahil olacak. Ancak eğitim borcunu önümüzdeki yıl ödemeye başlayanlar da faizli tarifeden ödeyecek.

Eğitim kredilerine uygulanan faiz oranları beş yıllık dönemler halinde belirleniyor. 2018 yılından bu yana öğrenciler 0 (sıfır) faiz kuralına tabi tutuluyordu. Yeni faiz kuralına göre 2014 veya 2019'da ödemeye başlayan eski öğrenciler faiz artışından etkilenmeyecek. Ancak 2018, 2013 ve 2008’de veya daha önceden kredi geri ödemesine başlayan kişiler faiz artışından etkilenecek. Şuanda eğitimi henüz bitmemiş öğrenciler de aldığı krediyi geri ödemeye başladığında faizi ile birlikte ödeyecek.

2015 yılında kredi sistemine geçilmeden önce öğrenim gören ve dolayısıyla eğitim borcunu eski sistemin kurallarına göre geri ödeyen herkes, yüzde 1,78 faiz ödeyecek. Aynı yüzde, 2015'ten önce veya sonra okuduklarına bakılmaksızın MBO mezunları için de geçerli olacak.

Eğitim Bakanı Dijkgraaf (eski) öğrencilerin faiz artışından endişe duyduğunu anlaya bildiğini ancak, ‘özellikle birçok şeyin pahalı hale geldiği bir dönemde’ uygulamadan sorumlu olan Eğitim Yürütme Ajansı'nın (DUO), öğrencinin kişisel durumuna dikkat edeceğini vurguladı.

Bakan gelecek akademik yıldan itibaren tüm öğrenciler için faiz oranını eşitleyen bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olunduğunu belirtirken, temel burs uygulamasının da geri getirmek istediğini sözlerine ekledi.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.