Hollanda’da bugün yürürlüğe giren yeni bir düzenleme, yeni bebeği olacak çiftlerin yüzünü güldürecek. Ebeveyn izni (Ouderschapsverloof) koşulları çok daha avantajlı hale gelecek.
Şu anda, ebeveynler 26 haftalık ücretsiz ebeveyn izni hakkına sahipler Bu izin doğumdan sonraki ilk 8 yıl içerisinde esnek bir şekilde kullanılabiliyor. Örneğin, haftada bir gün, değişik zamanlarda kullanılacak izin günleri veya birbiri ardına gelen haftalar şeklinde.
Yeni düzenlemede şuanda geçerli olan kuralların büyük çoğunluğu devam edecek ancak bugünden itibaren geçerli olmak üzere, kullanılacak 26 haftalık izin süresi içinde ebeveynlere 9 haftalık ücretli izin hakkı tanınacak.
Maaşın yüzde 70’i
Dokuz haftalık süre içinde kişiye maaşının yüzde 70’i kadar ödenecek. İşveren çalışanına ödediği izin parasını, UWV aracılığıyla geri alacak.
Çalışana ödenecek izin ücreti, UWV tarafından belirlenen 232,90 euroluk maksimum günlük ücretin (Brüt) yüzde 70’i ile sınırlandırıldı. Bu da yaklaşık 5000 euroya denk gelmekte.
Ufak ancak önemli bir detay
Bu dokuz haftalık ücretli izin, halihazırda sahip olunan 26 haftalık ebeveyn izni süresi içerisinde kullanılacak. Başka bir değişle; doğumdan sonraki ilk 8 yıl içinde, 9 haftalık ücretli izin kullanılması halinde geriye 17 haftalık ücretsiz izin hakkı kalacak.
Ancak bu kuralda ufak bir detay bulunmakta. Doğumdan sonraki ilk bir yıl içerisinde 9 haftalık ücretli iznin tamamı kullanılmazsa, kalan süre ücretsiz ebeveyn izni olarak devam edecek. Örneğin; doğumdan sonraki ilk yıl içinde sadece 4 hafta ücretli izin kullanan bir ebeveyn için ücretli izinden kalan 5 hafta ve ücretsiz iznindeki 17 hafta birleştirilecek ve toplam 22 hafta ücretsiz izin hakkına sahip olacak.
İkiz bebekleri olanlara daha uzun süre
İkiz veya daha çok çocuğu olan ebeveynlerin ücretli izin süreleri de tek bebekli kişilere göre daha uzun. İkiz bebeği olan bir ebeveyn 9 yerine, 18 hafta ücretli izin hakkı elde edecek. Bu ailelerde ebeveyn iznine ek olarak anne için doğum izni ve eş için (ek) eş izni hakları da bulunmakta.
Evlat edinenlere ücretli izin hakkı
Ayrıca evlat edinen ve koruyucu aileler için de yeni kurallar getirildi. Çocuğun biyolojik ebeveyni olmayan (örneğin: evlat edinen ebeveynler, koruyucu aileler, bir çocuğun kendi çocuğu olduğunu beyan eden veya yasal ebeveyn olmayan ancak çocuğu yetiştiren ve aynı evde yaşayan kişiler gibi) aileler için de ücretli ebeveyn izni hakkı tanındı.
Bu aileler çocuk eve geldikten sonraki ilk yıl içerisinde 9 haftalık ücretli ebeveyn izni kullanabilecek.
Kural geriye dönük işleme alınacak
Yeni düzenleme sadece bugün ve bundan sonra doğacak çocuklar için geçerli olmayacak. Çocuğunuz geçen yıl doğmuş olsa bile yine de ücretli ebeveyn izni hakkınız bulunmakta. Ancak sadece çocuğun ilk doğum gününe kadar.
Örneğin çocuk 2021 yılı 30 Eylül günü doğdu, buna göre şuanda ağustos ayında olduğumuz için en fazla 8 haftalık ücretli izin kullanma hakkınız kaldı anlamına gelmekte.
Foto: Ricardo Maruri - Unsplash
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın