Türkiye ve Suriye'nin çeşitli illerinde milyonlarca insanı etkileyen 6 Şubat depreminin ardından başlatılan Giro555 kampanyası bütün hızı ile devam ediyor. Kampanya’da toplanan bağış miktarı 123 milyon euroya ulaştı. Odak noktasını geçici barınma, su altyapısının onarımı ve psikososyal yardım gibi acil yardımların oluşturduğu kampanya’ya 5 hollandalı kuruluş daha dahil oldu.

Giro555 tarafından yapılan açıklamaya göre kampanyaya dahil olan kuruluşlar, depremin akabinde bölgede  geçici barınma, tıbbi bakım, yiyecek ve içecek gibi acil yardım sağlayarak depremden etkilenen nüfus için derhal harekete geçti. Ayrıca hijyen kitleri, kışlık giysiler ve battaniyeler gibi yardım malzemeleri dağıtıldı ve depremzedelere ihtiyaç duydukları şeyleri alabilmeleri için nakit para ve nakit kuponları dağıtıldı.  Ayrıca mağdurlara psikososyal yardım ve travma desteği verilerek çocukların oyun oynayabilecekleri ve eğitim alabilecekleri güvenli yerler oluşturuldu. 
İlk üç ayda yapılan tüm yardımların bir dökümünü web sitesi üzerinden yayınlayan Giro555, aynı zamanda özellikle kolera gibi salgın hastalıkları önlemek için su altyapısında da onarım yapıldığını belirtti.

Giro555 yardım kampanyası başkanı Michiel Servaes konu ile ilgili yaptığı açıklamasında  “Türkiye ve Suriye'de, Giro555'in arkasındaki yardım kuruluşları çok büyük bir operasyon başlattılar ve böylece yüz binlerce mağdura yardım edildi. Mart ayının sonunda ben de o bölgedeydim ve bu felaketin ciddiyeti ve benzeri görülmemiş boyutuyla bir kez daha sarsıldım.” dedi.

Birçok ailenin hala çadırlarda kaldığını belirten Servaes, Hollanda halkının cömertliğine minnettar olduğunu dile getirdi. Servaes, “Giro555'in gelirleriyle, yardım görevlileri mümkün olduğunca çok sayıda mağdura yardım etmek için mümkün olan her şeyi yapıyorlar. Ama daha yolumuz çok uzun. Devam eden ve ihtiyaç duyulmaya devam edecek olan acil yardımın yanı sıra, ortaklarımızla birlikte bir sonraki işleme ve yeniden yapılandırma aşamasına da bakıyoruz.” şeklinde konuştu.

Beş Hollandalı kuruluş yardımlara dahil oldu
Dokuz Giro555 üyesinin yanı sıra etkilenen bölgelerde Giro555'in fonlarıyla yardım sağlayan beş Hollandalı yardım kuruluşu daha görev alıyor. 

Bu kuruluşlardan onutlara odaklanan Habitat kurumu evlere verilen hasarı haritalandırıp hasarlı evlerde onarım çalışmaları ile insanların eve dönmelerine yardımcı oluyor. VNG International ise diğer hususların yanı sıra şehir planlama uzmanlığı ve ayrıca eğitim, proje planlama ve sübvansiyonlarla da Türk belediyelerini destekliyor.

Dokters van de Wereld kuruluşu Türkiye'de WarChild ise Suriye'nin kuzeybatısında acil tıbbi yardım sağlıyor. Bu iki kuruluş özellikle eğitimin düzeltilmesine, özel tıbbi bakıma ve çocuklar için psikososyal bakıma odaklanıyor.  

Depremden hemen sonra Suriye'nin ulaşılması zor kuzeybatısında depremde enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için o bölgede faaliyet gösteren Beyaz Miğferler kuruluşu ise halen bölgede  tıbbi ve diğer insani yardımları sağlamak için bulunuyor.

Kampanya Ağustosa kadar devam edecek
Giro555 aracılığıyla deprem bölgesine yardım götüren kuruluşlara beş yeni kuruluşun daha eklenmesinin önemli olduğunu ve kampanyanın etkisinin arttığını dile getiren Servaes “Halihazırda sunulan yardıma gerek uzmanlık gerekse de ekspertiz açısından hoş bir katkı oldu.  Suriye ve Türkiye'deki her bölgenin kendi zorlukları var, bu nedenle en savunmasız insanlara birlikte ulaşmak için birbirimizin yerel ağlarını kullanıyoruz."dedi. 

Servaes Türkiye ve Suriye'ye yönelik yürütülen bağış kampanyasının Ağustos ayı sonuna kadar devam edeceğini de belirtti. 

©Sonhaber.eu 
Fotoğraflar: Giro555

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş