Rotterdam’daki Erasmuc MC tarafından yapılan bir araştırmaya göre halkın çoğunluğu sigara içme yasağının sınırlarını genişletilmesini, bu yasağa plaj, kafelerin bahçelerinde, eğlence parkları gibi açık alanlar ve arabaların da dahil edilmesini istiyor. Araştırmacılar da “dumansız bölgelerin genişletilmesi” için zamanın geldiğini savunuyor.

Bilindiği üzere, restoran ve kafe gibi yiyecek içecek işletmelerinde, toplu taşıma peron ve istasyonlarında ve okul bahçelerinde sigara içmek yasak. Ancak Erasmus MC'deki çocuk doktorları ise yasak sınırının arabaları da dahil edecek şekilde genişletilmesi taraftarı.

Araştırmaya katılan 5 bin 582 kişiyle yapılan temsili bir ankette çıkan sonuçlara göre özellikle oyun alanları, eğlence parkları ve plajlar gibi çocukların yoğun olarak bulunduğu yerlerde sigara yasağını savunanların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. 

2018'de plajlarda sigara içilmemesinin iyi bir fikir olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 40'ın biraz üzerindeyken, 2022’de bu oran yüzde 55’e çıktı. Lunaparklar için bu oran 2018'de 65 iken, dört yıl sonra neredeyse 80'e yükseldi. Çocukların uğrak yeri olan kafe ve restoran teraslarında sigara yasağına verilen destek bile yaklaşık yüzde 10 artarak neredeyse 65'e yükseldi.

Dönemin Sağlıktan Sorumlu Devlet Bakanı Paul Blokhuis 2018 yılında “sigarasız toplum” adı altında bir önleme programı başlattı. Bu programda sigara kullanımını büyük ölçüde azaltmaya yönelik bir dizi önlem alındı. Hollanda’da Sigara içenlerin sayısı azalıyor olsa da, RIVM bu hafta başında yaptığı açıklamada ‘hedeflere ulaşmak için ek önlemlerin gerekli olduğu’ sonucuna varıldığını belirtti.

Hollanda’da Meclis özel sektör konutlarının kirasını düşürecek düzenlemeye onay verdi Hollanda’da Meclis özel sektör konutlarının kirasını düşürecek düzenlemeye onay verdi

Erasmus MC Çocuk doktorları araştırma sonucunun sigara yasaklarının alanının genişletilmesinde fayda sağlayacağını umuyor. Belediyeler ya da girişimcilerin çoğunlukla nerede sigara içilebileceğine kendileri karar verebildiğini belirten araştırma ekibi başkanı Nienke Boderie, bunun artık yasalarla çok daha net bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Farhan Alkaled - Pexel

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.