Yıllar süren incelemelerin ardından, Çocuk Bakım Ödeneği'nde (Kinderopvangtoeslag) yeni bir döneme girilmeye karar verildi. Aileleri mağdur eden ve “dolandırıcı” olarak görülmesine neden olan Çocuk Bakım Ödeneği sisteminde ödemeler artık direk olarak bakım kuruluşuna gönderilecek. Bu sayede ailelerin daha sonradan vergi dairelerine geri ödemek zorunda kaldığı yüksek miktarlar da ortadan kalkacak.

Türkiye’de aracını bırakacak gurbetçiler için 185 gün şartı nasıl hesaplanır? Türkiye’de aracını bırakacak gurbetçiler için 185 gün şartı nasıl hesaplanır?

Sosyal İşler Bakanlığı’na göre yeni sistem sayesinde; geçtiğimiz yıllarda patlak veren ödenek skandalının temelini oluşturan ailelere ödenen net miktarın belirsizliği ve bunu takip eden binlerce euroluk geriye dönük vergi yükü, artık tarih olacak.

Geçici hükümetin Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip Cuma günü Temsilciler Meclisine gönderdiği yazılı açıklamada, ödenek yolsuzluğu skandalının ve son raporların kabineye çocuk bakım sisteminin değişmesi gerektiğini "açıkça gösterdiğini" belirtti. Bakan “Hükümet, parlamento soruşturmalarındaki kilit konulardan biri olan, insanların gereksiz yere yüksek geri ödemelerle karşılaşmasını önlemek istiyor. Bu nedenle, son yıllarda çocuk bakımı için daha kesin ve ebeveynler için daha az risk içeren yeni bir finansman sistemi üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yeni Çocuk Bakım Ödeneği sistemi
Yeni sistemdeki en büyük değişiklik ödeme şeklinde olacak. Buna göre Vergi Dairesi, çocuk bakım ödeneğini doğrudan çocuk bakım merkezlerine ödeyecek. Buna ek olarak, ödenek başvuruları çocuk bakım kuruluşları tarafından yapılacak. Oluşan değişiklikleri de ebeveynler yerine direk olarak Vergi Dairesine bildirmekten sorumlu olacak. Böylece ebeveynlerin ödenek almaya hak kazanıp kazanmadıkları, sonradan değil önceden test edilebilecek.

Önümüzdeki yıldan itibaren çocuk bakımını daha ucuz hale getirmek için ekstra bütçe ayrılacak. Ek bütçenin 2025 yılında 429 milyon euro olması ve 2027 yılına kadar kademeli olarak artırılması bekleniyor. Hükümet ödenek miktarındaki artış için şimdiden 4 farklı proje geliştirdi. Bakan Van Gennip’in bu projeleri önümüzdeki hafta Meclis’e sunacağı belirtildi.

Bir sonraki adımlar yeni kabineye bağlı
Geçtiğimiz günlerde, ödenek yolsuzluğu skandalını araştıran parlamento soruşturma komitesi, dolandırıcılık yasaları ve bunların uygulanması hakkında sert bir karar verdi.

Komite, "En büyük aciliyet, dinamik yapısı ve geri alınabilecek büyük miktarlar nedeniyle çocuk bakım yardımlarının düzenlenmesinde yatıyor" şeklinde bir açıklama yaptı. Yeni sistemin, tek seferde yapılacak değişiklikle tüm olumsuzlukları tamamen geçmişte kalmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.

Bakan Karien van Gennip yeni sistemin işleyiş tarzının yeni kabine tarafından belirleneceğini belirtti, “Bir sonraki kabine hangi finansman sistemini seçerse seçsin, bu sistemin yalnızca ebeveynler için daha basit ve öngörülebilir değil, aynı zamanda çocuk bakım kuruluşları ve devlet kurumları için de uygulanabilir olması gerektiği kesindir" diye yazdı.

Planların detaylandırılmasının yaz aylarında hazır olması bekleniyor. Yazdan sonra hükümet, takip süreci hakkında Temsilciler Meclisi’ni bilgilendirecek.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.