Pandemi döneminde çocuk bakım merkezleri korona nedeniyle kapalı olduğu için çocuklar evde kalmak zorunda kaldı. Özellikle çalışan aileler çocukları için farklı yöntemler bulmaya çalıştı. Şimdi ise sektörde yaşanan personel açığı nedeniyle ebeveynlerle yapılan kontratlar iptal edilmeye başlandı.

Çarşamba günü bir açıklama yapan çocuk bakım merkezleri organizasyonları yetkilileri, geçtiğimiz aylar içinde 3 bakım merkezinin yaşanan personel açığı nedeniyle ebeveynlerle yapılan mevcut sözleşmeleri iptal etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Sosyal Çocuk Bakımı Derneği Başkanı Loes Ypma basına yaptığı açıklamada, yaşanan soruna çıkar yol olarak verilen hizmetin kısıtlaması yoluna giden çocuk bakım merkezlerinden birinin, Amersfoort’taki Ska isimli merkez olduğunu belirtti. Ypma kurumun ebeveynlerle yapılan sözleşmelerin en az yüzde 5’ini iptal ettiğini duyurdu. Diğer merkezler hakkında bilgi vermedi.

Çocuk Bakım Sektörü Organizasyonu Direktörü Emmeline Bijlsma ise geçtiğimiz yıl yazdan önce grupları oluşturmakta zorlandıklarını ancak Eylül ayında farklı bir sorunla karşılaştıklarını belirtti. 

Bijlsma; Eylülde grupların kapatıldığına ve ailelerle yapılan yeni sözleşmelerin, başlangıç tarihinden önce iptal edilmeye başlandığına dair ilk sinyalleri aldıklarını belirtti. Bijlsma Aralık ayında da mevcut sözleşmelerin iptal edilmeye başlandığını dile getirdi.

Pandemi ve yaşlanma sorunlara neden oluyor 
Her iki yetkiliye göre hastalık iznine ayrılan personel sayısı şuanda pandemi döneminden daha yüksek. 

Personelin bir kısmının korona enfeksiyonu veya uzun süreli korona şikayetleri nedeniyle evde kaldığını belirten Bijlsma, aynı zamanda diğer sektörlerde olduğu gibi, çocuk bakım sektöründe de emeklilik yaşına gelmiş çalışan sayısının arttığını vurguluyor.

Ayrıca, hükümetin planına göre Hollanda’da çocuk bakımı 2025'ten itibaren ücretsiz olacak. Bunun sonucu olarak sektörde talep artacak ancak personel sorunu da büyüyecek. Şu anda, çocuk bakımı sektöründe 3 ila 4 bin kişilik personel açığı bulunuyor. Bu sayının 2025 yılına kadar 32 bin kişiye, 2030 yılında ise 50 bin kişiye kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın