Çocuk ve İnsan Ticareti ile Mücadele Merkezi'nin (het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel - CKM) Sohbet Hattı'na ihbarda bulunan yaklaşık altı çocuktan birinin, kendi babasının veya annesinin, bazen de herikisinin birden kurbanı olduğu ortaya çıktı.

CKM’nin yayınladığı “2021'in Görünmez Kurbanları” adlı rapora göre geçtiğimiz yıl içinde kurumun “Chat met Fier” adlı anonim sohbet hattına yapılan başvurularda yaklaşık yüzde 14 artış görüldüğüne dikkat çekildi. Raporda en çarpıcı nokta cinsel sömürü, insan ticareti veya seks işçiliği
mağduru olduğunu belirten her altı çocuktan birinin bir veya bazı durumlarda her iki ebeveyni tarafından mağdur edilmiş olması.

Hollanda'da insan ticareti mağduru olanların görünürlüğünün az olduğunu belirten CKM, genellikle güven eksikliği, kınanma korkusu ve failin olası misilleme riskinden mağdurların yardım aramakta çekindiğini belirtiyor. Bu alanda mücadeleye devam edildiğini belirten kurum, yine de Chat met Fier uygulamasıyla son üç yılda, genellikle o ana kadar bir kurum veya polis tarafından tanınmayan, yaklaşık sekiz yüz mağdura ulaşmayı ve onları desteklemeyi başarmış. 

CKM sözcüsü Shamir Ceuleers yardım hattına başvuran 285 mağdurun dörtte üçünün, o dönemde halen istismarın devam ettiğini belirttiğini,  neredeyse beşte birinin 15 yaşın altında bulunduğunu belirtti. Ceuleers; çocukların anlattıklarından çoğunun bir yıl veya daha uzun süre mağdur olduğunun ve dörtte birinin ise beş yıl veya daha uzun süre mağdur olduğunun anlaşıldığını aktardı.

NOS Radio 1 Journaal’a konuşan Shamir Ceuleers, raporda da belirtildiği gibi, bir veya her iki ebeveynin çocukların cinsel sömürüsüne önayak olduğunun anlaşıldığını belirtti. CKM sözcüsü “İnsanlar üçüncü bir şahısla seks yapmak için para ödüyor, bunun ardından para ebeveynlere gidiyor.” diyerek ebeveynlerden birinin veya bazı durumlarda her ikisinin de ya insan kaçakçısı olduğunu veya kendi çocuğunu sattığını dile getirdi.

Çocukların genellikle sohbette ilk kez durumları hakkında konuştuklarını belirten Ceuleers, erkek sayısında artış olsa da esas olarak mağdur olan kız çocuklarının sayısındaki artışa dikkat çekti.

Ceuleers çocuk sömürüsü konusunda ebeveynlerin fail olması durumunun arttığını belirtirken, “Veli katılımını ilk olarak üç yıl önce gördük ve bu sayı her yıl artıyor. Böylece sorunun büyük olduğu ortaya çıkıyor.” şeklinde ifade kullandı.

Kendi ebeveynleri tarafından sömürülen çocukların tespit edilmesinin zor olduğunu ve bu durumun yıllarca sürebildiğini belirten Shamir Ceuleers, “Bu çocukların kendilerini içinde buldukları son derece güvensiz durum, somut eylemler gerektiriyor. Bu nedenle Adalet ve Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanını, bu çocukların nasıl daha iyi tanımlanıp, korunabileceği ve ebeveynlerinin nasıl durdurulabileceği konusunda araştırma yapmaya çağırıyoruz.” dedi.

Fotoğraf: Vadim Sadovski - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.