Çin’in, Hollanda’daki vatandaşlarını izlemek ve onlara baskı yapmak amacıyla ülkede “yasa dışı polis merkezleri” kurduğu öne sürüldü. Hollanda medyasına göre, Çin hükümeti tarafından kurulan yasa dışı polis merkezleri, başkent Amsterdam ve ülkenin ikinci büyük şehri Rotterdam’da bulunuyor. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, iddiayla ilgili soruşturma başlattı.

Follow The Money ve RTL Nieuws ortaya çıkarttı
Hollandalı bağımsız gazetecilik platformu Follow The Money (Parayı Takip Et) ve RTL Nieuws’un (Haber) araştırmasına göre Çin, 2018 yılından bu yana resmi makamlara haber vermeden Hollanda'da en az iki "polis merkezi" açtı.

Hollanda medyasının araştırması, İspanya merkezli Safeguard Defenders adlı örgütün hazırladığı rapora ilham kaynağı oldu. Rapora göre, Çin'in iki eyaletindeki kamu güvenlik büroları, çoğu Avrupa’da olmak üzere 5 kıta ve 21 ülkede 54 "denizaşırı polis servis merkezi" kurdu ve bu merkezlerden 9’u İspanya, 4’ü İtalya'da, 2’şer tanesi de İngiltere ve Hollanda’da. 

Çoğunluk Çin’in Lishui ve Fuzhou bölgelerinden gelenler
Hollanda’da yaşayan çok sayıda Çinlinin, ülkenin doğusundaki Lishui ve Fuzhou bölgelerinden geldiği belirtiliyor. RTL Nieuws, Amsterdam'daki merkezin 2018'de Lishui eyaletindeki bir polis gücü tarafından açıldığını bildirdi. Haber kanalına göre, Rotterdam’daki "yasa dışı polis merkezi" de Fuzhou Emniyet Müdürlüğü tarafından yönetiliyor.

Çin polisinin, bu merkezler aracılığıyla yerinden edilmiş vatandaşlarını izlediği ve muhtemelen onlara baskı uyguladığına dair güçlü belirtiler olduğu belirtilen haberde, Çin makamlarının, "denizaşırı servis istasyonu" olarak adlandırılan yasa dışı karakolların varlığı hakkında Hollanda hükümetine hiçbir bilgi vermediği aktarıldı.

RTL Nieuws'a göre, Hollanda’daki Çinliler, ülkelerinden aldıkları ehliyetleri uzatmayı ve medeni durumlarındaki değişiklikleri kaydettirmeyi bu merkezler aracılığıyla yapıyor. Ayrıca bu yasa dışı merkezler, ülkelerindeki yönetimi eleştiren Çinli sığınmacılarla da  temas kurmaya çalışıyor

RTL, Çin hükümetine ait internet siteleri ve haber platformlarının, Çin polisinin yurt dışındaki çalışmalarını kolaylaştırmak ve istihbarat toplamak için tasarlandığını aktardı.

Yönetim karşıtı olduğu gerekçesiyle Çin'de hakkında yakalama kararı bulunan muhalif sığınmacılardan Wang Jingyu, RTL Nieuws’a, bu yılın başında Rotterdam'daki Çin polis merkezinde çalıştığını söyleyen biri tarafından arandığını söyledi. Wang, "Arayan kişi sorunlarımı çözmek için Çin'e geri dönmemi istedi. Ayrıca ailemi düşünmem gerektiğini söyledi” dedi.

RTL’in sorularını cevapsız bıraktılar
“Denizaşırı servis istasyonu” yöneticileri RTL Nieuws'un sorularına yanıt vermedi.  Çin’in Lahey Büyükelçiliği, bu tür merkezlerin varlığı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını bildirdi. Lishui polisi de, RTL Nieuws’un, Amsterdam'da yasa dışı bir polis merkezi olduğuna ilişkin haberini yalanladı.  Polis sözcüsü, "Bunun sadece yurt dışındaki Çinliler için bir hizmet bürosu" olduğunu söyledi.

Soruşturma başlatıldı
Hollanda Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, kamu yayıncısı NOS’a, Çin polis merkezleri konusunda araştırma başlatıldığını dile getirdi. Sözcü, bu tür merkezlerin yasa dışı olduğunu vurguladı. Hollanda hükümetinin, ülkedeki Çin toplumundan insanların korkutulduğuna dair sinyaller aldığını da söyledi. 

“Bu merkezleri kapatmalıdır”
Başbakan Mark Rutte’nin lideri olduğu Demokrasi ve Özgürlük İçin Halk Partisi (VVD) milletvekili Ruben Brekelmans, "Hükümet, bu işin özüne inmeli, Çin büyükelçisinden hesap sormalı ve bu merkezleri kapatmalıdır" dedi.

Koalisyon ortağı Demokratlar 66 Partisi (D66 ) Milletvekili Sjoerd Sjoerdsma da, "Artık bu iki gizli polis merkezinin burada yasa dışı faaliyet gösterdiği anlaşıldığına göre bir gün bile bekleyemeyiz. Bu faaliyetler bir an önce durdurulmalı ve polis merkezleri kapatılmalıdır" diye konuştu. 

BBC-2

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.