Dempokratlar66 ve GroenLinks/PvdA partileri, çifte vatandaşlığın yasal olarak tanınmasının önünü açacak bir tasarı sundu. İlk olarak 2016 yılında her iki parti tarafından savunulan çifte vatandaşlık hakkı ile ilgili hazırlanan planın biraz daha geliştirilerek yeniden tasarı halinde sunulduğu açıklandı. Tasarının 22 Kasım seçimlerinden sonra meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Hollanda kanunlarına göre yurtdışında yaşayan Hollandalılar, bulundukları ülke vatandaşlığına geçtikleri anda Hollanda vatandaşlığını kaybediyor. Aynı durum tam tersi vakalarda da geçerli: Hollanda’ya gelen bir kişi Hollanda vatandaşlığına geçmek istediğinde kendi ülkesinin vatandaşlığından çıkmak zorunda.

Yasa teklifini hazırlayan milletvekilleri Sjoerd Sjoerdsma (D66) ve Attje Kuiken (GroenLinks-PvdA), her iki durumun da kişinin özgürlüğünü kısıtladığını belirtiyor.

Milletvekillerine göre örneğin yurtdışında yaşayan ancak Hollanda vatandaşlığından çıkmamış olan Hollandalılar, bulundukları ülkede bir ev satın alamıyor. Aynı şekilde bazı ülkelerden Hollanda'ya gelen kişiler de zorluk yaşıyor. Örneğin Fas’tan gelen kişiler Hollanda'ya yerleşip ülke vatandaşlığını almak istediğinde, kendi ülkesinin vatandaşlığından çıkmasına izin verilmiyor.

Her iki parti sunulan yasa teklifinin kabul edilmesi halinde, uzun zamandır ülkede devam eden çifte vatandaşlık konusundaki tartışmaların da biteceğini düşünüyor.

Çifte vatandaşlık Hakkı
Hollanda çifte vatandaşlık konusunda Avrupa’nın en katı kurallarına sahip ülkelerinden biri. Hollanda’da belli şartlar altında çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor. Buna göre 65 yaş üstündekiler, eşi Hollanda vatandaşı olanlar ya da Hollanda doğumlular, en az 5 yıl legal olarak Hollanda’da yaşamışlarsa Hollanda vatandaşlığına geçerken örneğin Türk vatandaşlıklarını vermek zorunda kalmıyor.

Yurtdışında yaşayan Hollandalılar ise ülkelerinden 10 yıldan uzun süre uzaksa ve bu süre içerisinde pasaportunu yenilemediyse direk olarak vatandaşlıktan çıkartılıyor. Başka bir ülkenin vatandaşlığını seçen bir Hollandalı, Hollanda vatandaşlığını kaybediyor.

Partilere göre, yurtdışında yaşayan veya çalışan en az 1 milyon Hollandalı bulunuyor ve bu sayı artmaya devam ediyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş